Orbán bejelentette: meghosszabbítják az oltási akcióhetet, december végén indulhat az 5-11 évesek vakcinálása

Megosztás

A miniszterelnök szerint a szülők feltétlenül oltassák be kisgyermekeiket is Covid ellen, a harmadik dózis pedig életet menthet. Ha elegen oltatják magukat, nagy karácsonyunk lehet – véli Orbán Viktor. Meghosszabbítják a regisztráció nélküli oltási időszakot további egy héttel.

Reménykedett Orbán Viktor, hogy sikeres lesz a héten zajló oltási akcióhét, és így is lett – mondta a miniszterelnök a Kossuth Rádióban. Szerinte „az emberek kaptak az alkalmon”. Sőt – jelentette be – a siker miatt egy héttel meghosszabbítják az akcióhetet, így az a jövő héten is folytatódik. A legtöbben a harmadik oltást veszik fel – emlékeztetett. „Idén lehet nagy karácsony, ha elegen veszik fel a harmadik oltást, amivel erős védettséget lehet kialakítani” – fogalmazott.

A miniszterelnök szerint a harmadik oltás „biztosan életmentő”.

Az esetleges szigorításokról, zárásokról azt mondta: „nem döntjük el előre, mit fogunk csinálni: semmit sem zárok ki, minden rosszra fel kell készülni”. Azt is mondta, „a zárás csak lassítás”, az „igazi megoldás a harmadik oltás”.

A gyermekek oltásának lehetőségéről azt mondta, várták, hogy mit mondanak a szakemberek. „A világ nagy tudósközösségei dolgoznak ezen”, miközben „az oltásellenesek mindenféle őrültséget próbálnak velünk elhitetni”.

„Szereztünk 2 millió vakcinát, az első 130 ezer adag, gyerekek számára elérhető vakcina december 20-án érkezik, azt tanácsolom a szülőknek, ha tehetik, oltsák be a gyerekeket” – folytatta Orbán.

„Az eszközeink megvannak, az ágyak, lélegeztetőgépek és vakcinák, orvosságok rendelkezésre állnak” – mondta, hozzátéve: egyelőre az ember is elég, járványkórházat is meg tudnak nyitni, az egészségügyben dolgozók pedig garanciát jelentenek arra, hogy a rendszer „nem omlik össze”. Szerinte a tőlünk nyugatra fekvő országok járványkapacitása „sokkal kisebb, mint Magyarországé”. Ezeket a kapacitásokat „vésztartalékként” a jövőben is fenn kell tartani.

(Hvg.hu)

Kapcsolódó cikkek