Ehhez képest a vizitdíj aprópénz volt: Szolnokon is fizetni kell a háziorvosnak

Megosztás

Emlékeznek még, mekkora botrányt csinált a Fidesz a 300 forintos vizitdíjból? Nemrég megjelent egy árlista a térítésköteles háziorvosi ellátások díjairól, vagyis hogy november 1-től miért mennyit kell fizetni a háziorvosnál. A döbbenetes árak láttán csak annyit mondhatunk: ehhez képest a 300 forint aprópénz volt. Vajon a fideszes Kállai Mária és Szalay Ferenc erre mit mondanak?

Kidolgozták a térítésköteles háziorvosi ellátások díjtételtáblázatát. Azt, hogy miért mennyit kell fizetni, november elsejétől érvényes. A Magyar Orvosi Kamara (MOK) egységesített díjtáblázata azokra a háziorvosoknál elérhető beavatkozásokra vonatkozik, amelyeket a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) nem támogat, és hatóságilag sincs meghatározva az áruk. A Pénzcentrum értesülése szerint például 5400-tól 9000 forintig terjedhet az EKG vagy a vérvétel ára a rendelőben, ha azt a páciens kezdeményezésére, vagy más szolgáltató kérésére végzik el. Ilyen lehet például a szemműtét miatt, vagy a sportorvos, illetve a sebészet által kért vizsgálat, beavatkozás. A különböző igazolások kiállításáért 2550 forinttól egészen 12 500 forintig terjedő díjat is fizethetünk, attól függően, hogy külföldi utazáshoz kell gyógyszerszedési igazolás (ez a legolcsóbb), vagy beiskolázáshoz, tanfolyami részvételhez, vagy külföldi ösztöndíjhoz van szükség a háziorvos igazolására (ez a legdrágább).

A térítésköteles háziorvosi ellátások díjtételtáblázatát a Magyar Orvosi Kamara dolgozta ki. Ezek az árak vonatkoznak azokra is, akik barna taj számmal rendelkeznek, vagyis érvénytelen a tajkártyájuk, esetleg külföldön élnek, de magyarországi tartózkodásuk alatt az alapellátást szeretnék igénybe venni.

A táblázatot november elsejétől használhatják a háziorvosok, és a kamara honlapjáról IDE KATTINTVA is le lehet tölteni.

Kapcsolódó cikkek