A DK és a Jobbik többet fizetett az előválasztásból, mint a többiek

Megosztás

Bár eredetileg a hat párt egyenlő arányban finanszírozta volna az előválasztást, végül – úgy tudjuk – a legtöbbet a DK és a Jobbik, a legkevesebbet az LMP és a Párbeszéd “dobta be”. A két forduló költségei elérhetik a 230 milliót, és ehhez jön még a civilek által gyűjtött 60 millió – írja a HVG.

Az első forduló csaknem 190 millióba került, a második költsége pedig elérheti a 40 milliót. Az összesen mintegy 230 millió forint, ami csak az előválasztás technikai költsége, ebben nincsenek benne az egyéni jelöltek és a miniszterelnök-jelöltek kampányköltései. Azokat a pártok amúgy is mind maguk fizetik, míg a lebonyolítást közösen finanszírozzák. De nem egyenlő arányban, pedig eredetileg ez volt a terv.

Eredetileg nem is ekkora összeggel kalkuláltak. A hat párt szeptember 5-i közös nyilatkozata még az első forduló megkezdése előtt 130 millió forintra becsülte a két forduló költségét, és bár jelezték, hogy ez felmehet akár 160 millióra is, végül nemcsak, hogy felment, hanem jóval meg is haladta ezt az összeget is.

Eredetileg 120 milliót dobott össze a hat párt (a DK, a Jobbik, az MSZP, a Párbeszéd, az LMP és a Momentum), méghozzá eredeti vállalásuknak megfelelően egyenlő arányban, vagyis mindegyik 20-20 millióval szállt be. Hamar kiderült, hogy ez az összeg még az első fordulóra is kevés lesz, így további 40 milliós “pótbefizetés” vált szükségessé. Ezt azonban nem osztották hat részre, hanem fele-fele arányban a DK és a Jobbik állta.

Csakhogy még ez a 160 millió is kevésnek bizonyult, mert az online szavazók azonosítását végző operátorokra további 20 milliót kellett költeni, ezt az összeget pedig egy az egyben a Momentum fizette be végül. Ezen felül is keletkezett még az első fordulóhoz kapcsolódóan egy újabb, mintegy 6 milliós fizetnivaló, amit már a hatok közösen dobtak össze. Ez körülbelül 186 millió forint összesen.

A második forduló költségeit a hvg.hu forrásai szerint a pártok mintegy 40 millió forintra becsülik. Ennek a nagyobb részét, 25 millió forintot ismét egyenlő arányban osztják el a rendező pártok, de ezúttal csak ötfelé. A Momentum ugyanis, arra hivatkozva, hogy az első fordulóban ők fizették az operátori munkához kapcsolódó 20 milliót, ezúttal nem ad bele a közösbe.

Az operátori bérek adják az online szavazáshoz kapcsolódó 15-20 milliós költség legalább háromnegyedét. Ezt az összeget egy az egyben az MSZP vállalja kifizetni.

A hvg.hu rendelkezésére álló adatokat összesítve elmondható, hogy az előválasztás kiadásaiból a legtöbbet a Jobbik és a DK vállalta, mindkét párt körülbelül 46 milliós összeget tett bele (20+20+1+5 millió). Kicsit kevesebbel, 41-41 millióval az MSZP (20+1+5+15 millió) és a Momentum (20+20+1 millió) szállt be, míg a legkevesebbet az LMP és a Párbeszéd fizette, 26-26 milliót (20+1+5 millió).

Kapcsolódó cikkek