Az évtized legerősebb éve várható Jász-Nagykun-Szolnok megyében

Megosztás

Kétszámjegyű növekedést vár a megye idei ipari teljesítményében Sziráki András, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

“Az első negyedéves jó teljesítmény a második negyedévben is folytatódott, ezen az úton haladunk tovább. Közel 20 százalékos a növekedés az előző év első feléhez képest. Nem mondom, hogy az egész évet tekintve is ekkora lesz, de két számjegyű növekedést nyugodtan lehet prognosztizálni. Az összképet tekintve: ez egy olyan évnek ígérkezik, amilyenre legalább 2010 óta nem volt precedens. Pedig vannak hátráltató tényezők is. Sajnálatosan az agrárgazdaság számára a csapadékhiány komoly visszatartó erőnek bizonyult, és ezért közepes, vagy annál is gyengébb termés várható. Főleg a gabona érintett, a kukorica, és a napraforgó is, bár az valamivel kevésbé” – idézi szavait a vg.hu.

“Aki dolgozni akar, az tud a megyében munkát találni. Ott van a gond, hogy a látens munkaerőnek van egy olyan része, amely alulképzett emberekből áll, és a munka iránti elkötelezettségük sem mindig egyértelmű. Ezzel szembesülnünk kell, és megoldást találni. Nagyon jelentős a munkaerő tartalék, amelyet munkára kell késztetni. Ne a segély legyen az ösztönző. Ma már egyértelmű, hogy miközben sokan nem dolgoznak, jelentős számban érkeznek külföldről, jórészt Ukrajnából és Erdélyből, a magyarlakta területekről, de nem is csak magyarok. A számuk kétezerre tehető a megyében, miközben a helyiek közül meg sok nem dolgozik, ez egy feltűnő kontraszt. A külföldről érkezők jellemzően megbízhatóan, rendesen dolgoznak, de az volna az érdekünk, hogy a helyi tartalékainkat is munkába állítsuk” – tette hozzá.

Kapcsolódó cikkek