Állami antitest-mérést és kötelező maszkviselést javasol a kormánynak az MTA elnöke

Megosztás

Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke az MTA honlapján – szakértők véleménye alapján összeállított – javaslatokat fogalmazott meg a lakosságnak és a kormánynak, hogyan készüljenek fel a negyedik hullámra.

Az MTA elnöke szerint a legfontosabb, hogy akik még nem tették meg, azok minél hamarabb oltassák be magukat.

„A világ számos országából érkező beszámolók tanúsága szerint a negyedik hullám során kórházba vagy lélegeztetőgépre került Covid–19-betegek csaknem 90%-a az oltatlanok közül kerül ki” – írta.

Freund a harmadik oltást egyelőre azoknak javasolja, akik szervezetében nem mutatható ki ellenanyag. Ennek vizsgálata ezért kiemelten fontos a 60 év felettiek, az immunhiányos vagy csökkent immunitást okozó kórképekben szenvedő betegek és a fertőzésnek fokozottan kitett (pl. egészségügyben dolgozó, közszolgálatot ellátó) állampolgárok esetében. Az MTA elnöke állásfoglalásában leszögezi: fontosnak tartják a 12-18 éves korosztály oltását, és egyetértenek az iskolákban elindított oltási kampánnyal.

Az MTA szakértői több javaslatot is tettek a kormánynak, amik segíthetnek a járvány következő hullámának megelőzésében. Ezek a következők:

  • a kötelező oltási regisztráció eltörlését, az oltások széles körű beadási lehetőségének bővítését, az oltások ajánlásában és beadásában dolgozó orvosok lehetőség szerinti tehermentesítését;
  • a veszélyeztetettek és az idős korosztály antitestszint-mérésének lehetővé tételét állami támogatással;
  • az elzárt, gyakran szegénységgel küzdő településeken az oltásban való részvétel támogatási lehetőségeinek feltárását és bevezetését;
  • vizsgálatok végzését a vakcina visszautasítása okainak jobb megértése, valamint az átoltottság területi, szociális és gazdasági egyenlőtlenségeinek feltárása céljából, majd ezek alapján megtervezett intézkedések végrehajtását;
  • a védettségi igazolvány és a maszkviselés előírását a nagyobb tömeget vagy fokozottan érzékeny populációt fogadó, elsősorban zárt terű események látogatásához, amint a járványhelyzet alakulása indokolttá teszi.

Kapcsolódó cikkek