Ezt is megértük: a háziorvosoknak részletes jelentést kell írniuk azokról, akik a házalás során sem oltatják be magukat

Megosztás

Egyelőre finoman szólva sem tolonganak a magyarok a koronavírus elleni védőoltás harmadik dózisáért, ezért a háziorvosok házról házra járnak az emberekhez, meggyőzni őket. Amennyiben ezután sem sikerül meggyőzni valakit az oltásról, az orvosnak tételes jelentést kell erről írnia a kormányhivatalnak.

Sőt, még egy nyilatkozatot is alá kell íratniuk azokkal, akik nem fogadják el az oltást.

Egy körlevél szerint a háziorvosoknak nemcsak hogy egyenként kell felkeresnie azokat a 60 évesnél idősebbeket, akik még nincsenek beoltva, de a kormányhivatal tételes elszámolást is vár a házalásról. A Telex.hu azt írja:

A háziorvosok minden pénteken déli 12 óráig kötelesek jelentést tenni arról, hogy hány 60 év feletti embert kerestek fel, hányat győztek meg és oltottak be. Aki pedig nem vállalja az oltást, azzal elvileg egy nyilatkozatot kellene aláíratniuk.

Ez is számos kérdést fel a háziorvosok körében: miért is kellene aláíratni bárkivel egy nyilatkozatot arról, hogy lemond egy amúgy önkéntes oltásról?

A lap egyébként a harmadik oltásról kérdezett meg több háziorvost is. A többségük azt mondta a Telexnek, hogy eddig inkább csak tájékoztatta a betegeit a lehetőségekről, de harmadik oltásokat még nem adott be. Az orvosok tapasztalatai szerint jobbára azok érdeklődnek a harmadik oltás után, akik Sinopharmot kaptak eddig. Egyikük így nyilatkozott:

A harmadik oltás engedélyezésével a kormány ügyesen elfedi, hogy a nagy tételben beszerzett kínai Sinopharm kevésbé ad védelmet.

Olyan is akad, aki korábban Szputnyik V oltást kapott, és most azért szeretne Pfizert, mert Németországban dolgozik, ahol az orosz vakcinát nem fogadják el.

Kapcsolódó cikkek