A szolnoki isler 2020-ban megkapta a HÍR-védjegyet (Hagyományok-Ízek-Régiók program), bár a keletkezéséről és eredetéről rengeteg történet kering. Van, aki szerint akkora volt a szegénység, hogy lekvár helyett kényszerből készítették cukrozott tojásfehérjével. A sütemény azóta legendássá vált a térségben.
Móra László, a Marcipán cukrászda mestercukrászának elmondása a szolnoki habos isler az alábbiak szerint keletkezett:
„A habos islert Hegedűs Lászlónak lehet köszönni. A jó szakember ismérve, hogy semmit sem hagy pocsékba menni. Laci bácsi azon gondolkodott, mit kezdjen a megmaradt tojásfehérjékkel. Végül felverte azokat habbá, forró, éppen százharminc fokos cukorsziruppal édesítette, és egy csöppnyi ecettel stabilizálta az állagát. Legelőször vajas tésztába töltötte a masszát, de az hamar megkeményedett. A linzer viszont idővel még puhábbá is vált, maradt tehát a csöppnyi fahéjjal ízesített omlós linzertészta”.
A sütemény azóta megjárta Európát, előszeretettel fogyasztják Ausztriában, Franciaországban, Olaszországban, de még a tengerentúlra is eljutott.
És hogyan is kell elkészíteni az igazán jó habos islert?
Az Érdekesmagazin szerint az isler elkészítéséhez először egy omlós tésztát gyúrjunk össze lisztből, margarintól, porcukorból, tojássárgájából, sütőporból, vízből és reszelt citromhéjból. A tésztát legalább 1-2 órára hűtőbe tesszük, majd vékonyra nyújtjuk és kör alakú kiszúróval korongokat formázunk belőle. A korongokat sütőpapírral bélelt tepsiben aranysárgára sütjük, majd hagyjuk kihűlni.
A töltelékhez porcukrot és vizet felforralunk, majd citromlevet adunk hozzá. A tojásfehérjét gőz felett kemény habbá verjük és amikor a cukorszirup langyosra hűlt, folyamatos keverés mellett hozzáadjuk. Addig keverjük, amíg a massza fényes és selymes nem lesz.
Ezután minden tésztakorongra egy adag habot nyomunk, majd egy másik tésztakoronggal lefedjük. A csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk, egy kevés napraforgóolajjal hígítjuk, hogy sima bevonatot kapjunk. A megtöltött süteményeket csokoládéba mártjuk, majd rácsra helyezve hagyjuk megszilárdulni. Végül fehér csokoládéval díszíthetjük a tetejüket.
Kép: Street Kitchen
Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre! Amennyiben szívesen lenne a támogatónk, kattintson ide és csatlakozzon adománygyűjtésünkhöz!