Életmentő beavatkozás Szolnok katonáitól

Megosztás

A szolnoki MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár katonái nemcsak hadszíntéren mutatják meg rátermettségüket, hanem civil környezetben is képesek azonnal cselekedni.

A közelmúltban éppen Sármellékről tartottak vissza a bázisra, amikor a 76-os főút mentén egy elakadt kamionra lettek figyelmesek. Félreálltak, hogy segítsenek, és ekkor vették észre a kamion mellett fekvő sérültet. Az egységükben szolgáló, magas szinten képzett egészségügyi szakember azonnal megkezdte a helyszíni ellátást, amely jelentősen hozzájárult a sérült életének megmentéséhez.

A balesethez rövid időn belül mentőhelikopter és esetkocsi is érkezett, a katonák pedig közben biztosították az utat és a helyszínt. Az időben megkezdett ellátásnak köszönhetően a sérültet sikerült stabil állapotban kórházba szállítani, ami jól tükrözi a különleges műveleti csoportban szolgáló katonák felkészültségét.

Ez az eset nem egyedülálló. Idén már történt hasonló életmentés, amikor a különleges műveleti katonák – szintén egy szabadidős gyakorlatuk során – egy közúti baleset helyszínére érkeztek elsőként. Ott is a gyors és szakszerű helyszíni ellátásuk mentette meg a sérült életét. A dandár minden egységében szolgál legalább egy magas szinten képzett egészségügyi specialista, aki bármilyen váratlan szituációban képes az életmentésre, ami a katonai kiképzésük szerves része.

A szolnoki dandár katonái számára a szolgálat nem ér véget a kiképzőterületeken vagy küldetéseken: számukra alapvetés, hogy bárhol, bármikor készek segíteni. Az életmentésre való felkészültség, a fegyelmezettség és a gyors reagálási képesség teszi őket a mindennapok hőseivé, akikre nemcsak a hadszíntéren, hanem hazai utak mentén is számíthatunk.

Fotók: MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre! Amennyiben szívesen lenne a támogatónk, kattintson ide és csatlakozzon adománygyűjtésünkhöz. 

Kapcsolódó cikkek