A fuvarozási árak útvesztőjében

Megosztás

A fuvarozási árak pontos meghatározása számos tényezőtől függhet, melyek nagyban befolyásolják egy költöztetés végső költségét. Ember legyen a talpán, aki komolyabb költözési tapasztalatok híján kiigazodik a fuvarozócégek árai között – erről sokat olvashatunk a hírekben is.

Cikkünkben igyekszünk részletesen bemutatni, miért is olyan nehéz pontosan megállapítani a várható költöztetési árakat, mire érdemes odafigyelni egy árajánlat megtekintésekor. Ezenkívül megnézzük, milyen rejtett költségekkel érdemes még ezeken felül számolni.

A Servitius és Partnerei költöztetés, szállítás esetén pontos és átlátható ajánlata komoly segítségére lehet a költözés megtervezéséhez akár belföldre, akár külföldre történik.

Miért is nehéz meghatározni az árakat?

A különböző költöztetéssel foglalkozó cégek eltérő árképzése mellett számos egyéb tényező is befolyásolhatja a fuvarozási árakat. Az egyik legfontosabb, hogy milyen távolságra kell szállítani. A nagyobb távolságok megtétele több időt vesz igénybe, így az óra- és kilométerdíjakat is megnöveli.

A szállítandó tárgyak mennyisége, súlya szintén hatással lehet a költöztetés árának meghatározására. Minél több, nehezebb bútort kell elszállítani, annál több vagy nagyobb teherautóra lehet szükség, valamint a rakodók létszáma is nőhet ezzel arányosan. Bizonyos speciális igények felmerülése is befolyásolja a szállítási költségeket. A zongorák, műtárgyak például különleges, egyedi kezelést igényelnek, amik bizony növelik a szállítási díjat.

Érdemes a költöztetés időpontját is figyelembe venni. Az esetek többségében hétvégére esik, így értelemszerűen ezek a legdrágább időpontok. Nemcsak mert ekkor érnek rá a legtöbben és ez a legtelítettebb időszak, hanem mert hétvégi műszakpótlékot is kell ilyenkor fizetni a rakodómunkásoknak. Viszont, ha egy kevésbé zsúfolt hétköznapot választ a költözésre, jelentős összeget spórolhat meg.

Mire figyeljen egy árajánlat esetében?

Ha megkapta a költöztető cég ajánlatát, a következő dolgokra feltétlenül figyeljen oda, mielőtt elfogadná! 

  • Mit tartalmaz valójában az ajánlat? Milyen díjak, szolgáltatások szerepelnek benne?
  • Tartalmaz biztosítást a szállítandó értékekre?
  • Vannak rejtett költségek, mint például a parkolási díjak, útdíjak, üzemanyagköltség, kiszállási díj, esőnap, csomagolási díj, emeletdíj, extra munkaerő, stb.?
  • Megfelelően védi a szerződés a megbízót, érthető, vitatható apróbetűs részektől mentes?

Külföldi utakon

Már a Budapesten belüli költöztetés is nagyban eltérhet a belföldi fuvarozásokhoz képest, míg egy nemzetközi szállítás lényegesen bonyolultabbá válhat ezeknél. Például a menetidő meghosszabbodása révén a sofőrök kötelező pihenőjének kivétele vagy a vámkezelés miatt. De egy külföldi költöztetés esetében a hely, a nyelv és a szokások ismerethiánya miatt is nehezítő, költségnövelő tényezők léphetnek fel. 

Ha nem szeretne elveszni a fuvarozás árainak útvesztőjében, kérjen ingyenes árajánlatot a fent említett cég honlapján található kalkulátor segítségével!

Kapcsolódó cikkek