Lovaglás, bowling és élmények: új lehetőségek a látássérült közösség számára

Megosztás

A Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesülete szeptember és november között különleges szabadidősport-programokat szervez a látássérültek számára, pályázati támogatásból. A rendezvénysorozat célja, hogy lovaglási és bowlingozási lehetőségekkel, valamint egy túrával nyújtson aktív és közösségépítő élményeket a résztvevőknek. Az egyesület további tervei között speciális sporteszközök beszerzése is szerepel, hogy a jövőben még több lehetőséget kínálhassanak a közösség tagjainak.

Összesen közel százötven látássérült személyt szeretne elérni a rendezvénysorozat. A sport, a mozgás, a szabadidő hasznos eltöltése a látássérült emberek életminőségének javítása kiemelt célja az egyesületnek. Emellett a közösségépítést is fontos feladatnak érzik. “Úgy gondolom, hogy ez a pályázat remek lehetőséget nyújt e céljainknak a megvalósítására” mondta Pesti Zoltánné, az egyesület elnöke. 

 Az eddig megvalósult programokon sok pozitív visszajelzés érkezett a szervezőkhöz. Lukács Ágota a Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesületének számolt be élményeiről.

 Mirázs türelmesen tűrte, hogy felszuszakoljam magam a hátára, a lehető legkényelmesebben elhelyezkedjek. Az első percben ott kísértett a régi lovas élményem árnyéka, de aztán sikerült stabilan, egyenesen ülnöm a békés jószág hátán. Virág, egy ifjú hölgy vezette Mirázst. Elinduláskor csak egy pillanatig féltem, aztán éreztem, hogy olyan szép egyenletesen lépked a ló, kiszámítható mozgással, hogy nincs mitől tartanom. A merészebb lovaglóinkkal már ügettek is a lovak, én nem bántam, hogy velem csak sétált. Éreztem az első lábainak a mozdulatait, elértem megvakargatni a sörényét, le tudtam nyúlni megnézni mikor lép az első lábával. Azt hiszem, körbe-körbe sétált velem. Közben Virággal beszélgettünk, mily meglepő, szinte végig a lovakról, lovas élményekről, utóbbiból persze neki volt több. Próbáltam figyelni Mirázs egyenletes járását, mozdulni a hátán együtt vele, hátha úgy jobb neki is, és olyan érzésem volt, mint ha valaha, valamikor már megéltem volna ezt, hogy így mozog valami, amivel úton vagyok. Álmomban már biztos volt ilyen – számolt be az élményeiről az egyesület tagja, a teljesen vak hölgy.

A pályázat keretében Kiskörén tesznek majd egy kirándulást az egyesület tagjai, lesz lehetőségük bowlingozni is több alkalommal és a lovaglást is folytatják. Már vannak jövőre is tervei a Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesületének ezen a területen. 

– Ha lesz rá lehetőségünk, szeretnénk jövőre beszerezni egy speciális pingpongasztalt, amely kifejezetten a vakok számára nyújtja a pingpongozás felhőtlen élményét, tandemkerékpárjaink számát is szeretnénk növelni mondta lelkesen Pesti Zoltánné.

A program megvalósítását a Miniszterelnökség aktív Magyarországért felelős államtitkára támogatja, a program lebonyolításában pedig a Magyar Paralimpiai Bizottság működik közre, a programsorozat a „Több, mint sport!” pályázat keretében valósul meg.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre! Amennyiben szívesen lenne a támogatónk, kattintson ide és csatlakozzon adománygyűjtésünkhöz. 

Kapcsolódó cikkek