Az újságírás számít: Válasszuk az igazságot!

Megosztás

Az újságírás mindig is, mindenekelőtt egy olyan hivatás volt, melynek célja az igazság keresése és közvetítése – idén erre hívja fel a figyelmet a Hírek Világnapja szeptember 28-án.

„Az igazságnak kell a legfőbb értéknek lennie, minden szempont első és utolsó pontjának” – állította egy 1853-ban megjelent cikk, amely az „Igazság az újságírásban” címmel jelent meg a Scientific American magazinban.

„Keresd az igazságot és számolj be róla” – hirdeti a Professzionális Újságírók Etikai Kódexének első alapelve, amelyet először 1926-ban fogalmaztak meg.

Az „Újságírás elsődleges kötelezettsége az igazság melletti elköteleződés” – visszhangozza az Újságírás elemei című, ma már klasszikusnak számító, 2001-es mű, amely az újságírók alapvető felelősségeit tárgyalja.

A World News Day globális kezdeményezés célja, hogy felhívja a közvélemény figyelmét arra, hogy milyen fontos szerepet játszanak az újságírók a hiteles hírek és információk szolgáltatásában; ezért világszerte összefogunk és az Igazságot választjuk.

A Hírek Világnapját (World News Day) a Kanadai Újságíró Alapítvány (CJF), a Világszerkesztők Fóruma és a dél-afrikai Daily Maverick szervezi.

Az idei Hírek Világnapja egy globális kampány, témája: „Válasszuk az igazságot!”. Az apropó Projekt Kontinuum ötlete volt, amelyet a Daily Maverick alapítója és főszerkesztője, Branko Brkic hozott létre, hogy stabilizálja az újságírás kritikus szerepét világszerte.  

Ez az üzenet manapság különösen sürgető és fontos.

„Egy olyan világban, ahol egyre gyakrabban válik a fikció valósággá, és a félretájékoztatás a fősodor részévé, talán soha nem volt még fontosabb – és nehezebb – az igazságot választani.”

A közvélemény számára ez azt jelenti, hogy képesnek kell lenni megkülönböztetni a valódi híreket az álhírektől és az igazságként feltüntetett hazugságoktól. Ez különösen nehéz a mesterséges intelligencia által generált digitális tartalmak és a társadalmi megosztottságot szító, rosszindulatú félretájékoztatók világában. Az újságírók számára pedig azt jelenti, hogy fokozott erőfeszítéseket kell tenni annak érdekében, hogy a közvéleményt megbízható, alaposan ellenőrzött tényeken alapuló információval szolgáljuk.

Az igazság választása megköveteli, hogy a bizalom legyen a közönség és az újságírók közötti kapcsolat alapja, akik a közjó érdekében tevékenykednek. Az Oxfordi Egyetem Reuters Intézetének 2024-es Digitális Hírek Jelentése szerint azonban „világszerte a közönség nagy része nem bízik a legtöbb hírforrásban.”

Mit jelent az újságírók számára az igazság keresésére és közvetítésére vonatkozó kötelezettség?

Elköteleződést jelent a megbízhatóság mellett. Pontosnak és tisztességesnek kell lenni, és ragaszkodni kell az átlátható tényellenőrzési folyamathoz, amely az igazság alapját képezi.

Ez egyben azt is jelenti, hogy közöljük közönségünkkel, amit tudunk és azt, ahogyan tudjuk – transzparensnek kell lennünk az információforrásainkkal kapcsolatban.

Fontos felismerni azt is, hogy az adott pillanatban elérhető tények „az igazság legjobb, épp elérhető verzióját” képviselik, de nem a teljes képet. Ezért folyamatosan frissítenünk kell az információinkat, amint új tények kerülnek elő, és korrigálnunk kell hibáinkat, ha tévedtünk.

Egy megosztott világban, ahol még abban sincs egyetértés, mi számít ténynek, és egyesek az igazság végét hirdetik, különösen fontos, hogy az újságírók és a közönség felismerje, mi alkot megbízható, bizonyítékokon alapuló információt. Ez nem csupán a hírek közléséről szól; arról is, hogy felhatalmazzuk az embereket azzal a tudással, amelyre szükségük van a világban való eligazodáshoz.

Ahogy Rasmus Kleis Nielsen, a Reuters Intézet leköszönő igazgatója 2018-ban írta: „Az újságírók és a közönség számára is továbbra is alapvető cél, hogy megtaláljuk és közvetítsük az igazságot, ahogyan minden olyan módszer is, amely által az újságírás lehetővé teszi az emberek számára, hogy tájékozottak legyenek, és eligazodjanak a világban.”

Az igazság az, hogy a közérdeket szolgáló minőségi újságírás elengedhetetlen.

A tények fontosak, az igazság fontos.  

Ezen a Hírek Világnapján mindannyiunknak – újságíróknak és polgároknak egyaránt – az igazságot kell választanunk.

Írta: Kathy English, a Kanadai Újságírók Egyesületének elnöke

Kapcsolódó cikkek