A GANZ óriástranszformátorával kötik össze a magyar és kelet-európai áramhálózatot

Megosztás

A Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. elkészítette Magyarország egyik legfontosabb villamosberendezését, egy 750 kV névleges feszültségű transzformátort. A szabolcsbákai alállomásra gyártott, 240 tonnás, kisebb társasház méretű gép biztosítja a kapcsolatot a magyar és kelet-európai villamosenergia-hálózatok között. A gigantikus méretű berendezés két korábbi transzformátorral együtt 1100 MVA összteljesítményű rendszert fog alkotni, garantálva az energiaellátást.

Komoly kihívást jelentett a Ganz mérnökeinek, hogy a transzformátornak nemcsak villamos tulajdonságaiban, hanem fizikai méretében is pontosan illeszkednie kellett a másik két egységhez, mert azok helyére kell beépíteni. Az óriási berendezés legyártásának munkálataiból a vállalat transzformátor divíziójának egésze kivette a részét.

A folyamat során többek között a villámcsapással szembeni ellenállóképességét, a tekercsek ellenállását, a transzformátor melegedését és zajszintjét mérték, valamint diagnosztikai vizsgálatokat végeztek a szigetelésrendszeren. A transzformátor minden előírt vizsgálaton jól szerepelt, minden garantált kritériumnak megfelelt.

„Igazi kihívást jelentő munka volt ennek a transzformátornak az elkészítése, az egész üzletágat megmozgatta a feladat, miközben a gyártási folyamat még a tápiószelei gyárunk fizikai kapacitásainak határait is feszegette. A 750 kV névleges feszültségű transzformátor a magyarországi energetikai infrastruktúra megkerülhetetlen eleme lesz, büszkék vagyunk rá, hogy több évtizedig fogja segíteni egész régiónk áramellátását. Bízunk benne, hogy a jövőben is hasonlóan sikeres együttműködések várnak ránk.” – mondta el Gál Gergely, a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. ügyvezető igazgatója.

A projekt 2022. augusztus 29-én kezdődött az Európai Unió által hirdetett tárgyalásos közbeszerzési eljárás keretében, amelyre a Ganz Transzformátorgyártó is jelentkezett. A nyertes ajánlattételt követően a Ganz és a MAVIR 2023. április 21-én írta alá a szerződést, majd elindult a tervezés és a gyártás. A transzformátor üzembe helyezése a szabolcsbákai alállomás bekapcsolásával egy időben, 2024. novemberében várható.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek