Szolnoki gasztrofesztivál: a tokaji Részeg Barbi koktél tarolt a magyaros ízek versenyén

Drunk Barbie from Tokaj

Megosztás

Nyolcadszor vonultak fel hazánk és a határon túli területek konyhafőnökei, hogy megküzdjenek a Magyarország étele címért a IV. Magyar Gasztronómia Napja alkalmából Szolnokon. A rangos eseményen a hagyományos értékek és az innovatív megközelítések csaptak össze – és talán nem meglepő módon az Erős Pista ezúttal is ott serénykedett a háttérben.

Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete által életre hívott seregszemle nemcsak versenynek, hanem a gasztronómiai szakma találkozójának is otthont adott. A februári előválogatást követően 16 csapat jutott a döntőbe, ahol végül egy határainkon túlról érkező formáció, az erdélyi Pásztortűz együttes bizonyult a legjobbnak Kun földeken barangolva elnevezésű alkotásával.

A győztes fogás – szenes-nemes bárányrolád vadalmaforgáccsal füstölve, hecsedlis barnamártással, Erős Pistával készült paszternákpürével és pankós csicseriborsó fasírttal kiegészítve – technikai bravúrjával és ízkompozíciójával egyaránt meggyőzte a zsűrit.

A sós fogások mellett az édesség-kedvelők sem maradtak hoppon, a Szamos Mátyás Tányérdesszertversenyen ugyanis 12 csapat bizonyíthatta kreativitását. Az alkotóknak négy kötelező alapanyag – alma, pálinka, liszt és joghurt – felhasználása mellett a magyar konyha talán legmeglepőbb összetevőjét, az Erős Pistát is be kellett építeniük desszertjeikbe. Hogy a csípős fűszerkrém pontosan milyen szerepet kapott a győztes Cukor Csipke Kommandó Sofia névre keresztelt édes remekművében, azt csak a bátrabb ínyencek tudhatják meg személyesen.

A rendezvény külön figyelmet szentelt az agroturizmusnak is. A Kislépték Egyesülettel közös szervezésben olyan termelőket díjaztak, akik rövid ellátási láncban dolgoznak és menüik legalább 70%-át saját vagy más kistermelők alapanyagaiból állítják össze. A csapatversenyt a Tokaj Art Wine és Szántó Szabolcs nyerte, míg egyéniben a Csupaszív Fürjészet vihette haza a trófeát – ezzel is bizonyítva, hogy nem kell multinacionális beszállítói háttér a világszínvonalú gasztronómiához.

A jövő nemzedék támogatására a Szakma Ifjú Mestere versenyt is megrendezték, ahol szakács, cukrász és pincér tanulók mérték össze tudásukat. A gyerekek kreativitásának ösztönzésére pedig nemzetközi rajzversenyt hirdettek, amely négy országból közel 500 pályaművet vonzott.

A kulináris élvezeteket természetesen italok koronázták meg. A “Magyarország itala” címet László Bernadett nyerte el a nem éppen hagyományőrző névválasztású Drunk Barbie from Tokaj (Részeg tokaji Barbi) fantázianevű koktéllal – ami egyszerre idézi meg a világhírű tokaji borkultúrát és a nyugati popkultúra ikonjait. A hagyományosabb vonalat képviselő pálinkaverseny győztese a Szicsek Pálinkafőzde Érlelt Irsai Olivér Szőlő pálinkája lett.

A díjnyertes receptek hamarosan még szélesebb ismertségre tehetnek szert, miután egy látványos Szakácsfelvonulás keretében a Parlamenthez is elviszik azokat. A nagyközönség pedig – legalábbis a bátrabb vendéglátóhelyeken – hamarosan találkozhat a díjnyertes fogásokkal. Hogy az Erős Pistával készült desszert mennyire lesz kapós a hazai éttermekben, az még a jövő zenéje – de a magyar gasztronómia elszánt újítói előtt, úgy tűnik, semmi sem szent.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre! Amennyiben szívesen lenne a támogatónk, kattintson ide és csatlakozzon adománygyűjtésünkhöz!

Kapcsolódó cikkek