Sterilizálás a palackozás során

Megosztás

Az, aki élelmiszeriparban, azon belül is a palackozásban utazik, tudja, hogy mennyire fontos a csíramentesség biztosítása. Erre többféle lehetőség is rendelkezésre áll.

Az uv-c systems germicid lámpás technológiája például megoldás lehet minden fertőtlenítési munkafolyamatra, legyen szó akár ásványvízről, sörről, borról, pezsgőről vagy bármilyen üdítőről.

A folyadékot általában nem kell kezelni, az üvegeken és a PET palackokon pedig nem hatol át az UV-C besugárzás. De sörösdobozokon, caneken, hengeralakú tárolókon és a kupakokon is hatékonyan alkalmazható. Ha szeretne többet megtudni erről az eljárásról, tartson velünk!

Az UV-C lámpák működése

A germicid lámpák 253,7 nm-es sugárzással működnek, amivel eredményesen megsemmisíthető minden kártékony mikroba a felületeken és a légtérben is. Mivel a dózisát pontosan ki lehet kalkulálni szakemberek segítségével, így minden munkafolyamatra egyedileg alakítható. Teljes mértékben környezetbarát, nem kell hozzá vegyszer, melléktermékre sincs, és magát a terméket sem károsítja.

Hol javasolt az alkalmazása?

Gyakorlatilag bárhol hatékonyan alkalmazható az UV-C lámpás technológia. Felületek csírátlanítására éppúgy, mint a légtér fertőtlenítésére. Többek között javasolt:

  • üzemek, raktárak,
  • élelmiszeripari egységek és árucikkek,
  • bevásárlóközpontok, irodaházak,
  • szociális és egészségügyi létesítmények,
  • éttermek sterilizálására. 

Mire kell mindenképpen ügyelni?

Arra figyelni kell, hogy szabadon működő lámpatest emberek közelében nem alkalmazható, mert szemre és bőrre is veszélyes. Raktárakban, amikor ott nincs humán munkavégzés, folyamatosan működhet. Más területeken a munkaidő lejártakor szabad beüzemelni, amikor már senki nem tartózkodik az érintett helyiségben. Ott, ahol emberek dolgoznak, csak zárt armatúrákat, rendszereket lehet alkalmazni.

Élelmiszeriparban pedig előírás, hogy a lámpáknak speciális bevonata legyen, mert törés esetén így lehet elejét venni annak, hogy a szilánkok mindenfelé szétszóródjanak.

A palackozás során alkalmazott fertőtlenítés

Amikor konkrét munkafolyamatok kezeléséről van szó, akkor egyedi tervezésű, speciálisan a gépsorok meghatározott szakaszaira szabott berendezéseket alkalmaznak. A palackozószekrény egy különálló egység, amin belül lehetőség nyílik a besugárzásra. Itt jellemzőek a párás, vizes felületek, ezért kvarc védőcsőbe épített zárt lámpák ajánlottak.

A kupakok esetében pedig az erre tervezett sínpálya felé telepített germicid lámpa segíti a fertőtlenítés folyamatát csavaros műanyag verzióknál éppúgy, mint sörös- vagy pezsgőskupakoknál.

A híradásokban sajnos sokszor hallhatunk az élelmiszeripart érintő termékvisszahívásokról, melyeket az esetek egy részében az idő előtti megromlás okoz. Az UV-C technológiával ennek is elejét lehet venni, ugyanis az alkalmazásával a termékek eltarthatósága, szavatossága is megnövekszik.

Kapcsolódó cikkek