Ezt beszélik: miről írt a héten a független vidéki média?

Megosztás

A morajló föld és a szúrós szagok, a romániai bevásárlóturizmus, a legélhetőbb városok közé bekerülni képtelen megyeszékhely, a végletekig elhanyagolt mezőgazdasági birtok és az internetes szemétből jól megélő tiktoker szerepelnek a hét legérdekesebb témái között a független vidéki lapok ajánlójában. Akad azonban más különlegesség is a kínálatban: betekinthetünk a szőr- és mancsápolás művészetébe illetve megtudhatjuk, hogy az anyatigriseknek vagy a gyermekelleneseknek van-e igazuk, ha mondjuk utazás közben vagy egy szállodában tombolni kezdenek a legkisebbek. 

Szegeder: Morajlás és repedező házfalak Békésben

Morajlásról, szúrós szagról, tönkrement utakról és egyéb hasonló megfigyelésekről számoltak be a helyi lakosok a Szegedernek a Békés vármegyei Sarkadkeresztúr közelében végzett gázkitermelés kapcsán. Az eljárás során a kőzeteket megrepesztve juttatják a felszínre a gázt, ez pedig a lakosok egy részében aggodalmat kelt. Az MVM CEEnergy Zrt. szerint betartják a törvényi előírásokat, az általuk használt folyadék nem jut a természetes vizekbe, házak alatt nem fúrnak kutakat, földrengést pedig nem mértek.

Szabolcs24: Olcsóbbak a magyar termékek Romániában, ott vásárolnak az emberek

Az élelmiszereket sújtó, Európában a legmagasabbnak számító 27 százalékos ÁFA és a multikra kirótt különadók oda vezettek, hogy az utóbbi hónapokban abszurd dolgokat vehettek észre az élelmes magyar fogyasztók: a legtöbb Magyarországon gyártott termék a határ túlsó oldalán, Romániában olcsóbban szerezhető be, mint idehaza. Nem is kicsivel, a különbség gyakran eléri a 30-40 százalékot is. Nem csoda, hogy a szabolcsiak ott intézik a nagybevásárlásaikat – írta meg a Szabolcs24.

KecsUp: Kecskemét 2024-ben sincs a legélhetőbb városok között

Az MBH Jelzálogbank élhetőségi rangsora szerint Kecskemét városa és Kecskeméti járás sem került be a Top 10-be 2024-ben Magyarországon. A szakértők ezúttal is azt vizsgálták, hogy az oktatás, az egészségügy, a kultúra, a bűnözés, a munkaerőpiac, a vásárlási lehetőségek és a lakóingatlanok megfizethetősége milyen hatást gyakorol az ország 174 járásában és Budapesten a lakáspiacra – írta meg a KecsUp. A bank idén már negyedszer készítette el a kutatást, Kecskemét és járása pedig még egyszer sem tudott labdába rúgni. 

Debreciner: Rackajuhfej és kempingbicikli a jászolban

Beteg jószágokról, penészes takarmányról és más szabálytalanságokról számol be az új – a korábbi fideszes irányítást leváltó – városvezetés által elrendelt terepszemle jegyzőkönyve Hajdúnánáson. A település határában található Kendereskertet 2023-ban az ország legszebb gyümölcstermesztő és kertészeti birtokának választották. A mostani terepbejáráson többek között azt tapasztalták, hogy hat magyar tarka szarvasmarhának gyenge volt a kondíciója, egy racka bárány éppen elpusztulóban volt, egy mangalica nem tudott lábra állni és voltak fakkok, ahol nem fértek vízhez az állatok – tudta meg a Debreciner.

Borsod24: MC Isti, a „miskolci elmebeteg”, aki megél a nézők pénzéből

Egyesek szerint hétköznapi koldus, akinek a viselkedése vállalhatatlan, mások pedig az egekbe magasztalják azt a borsodi internetes tartalomkészítőt, aki az utóbbi pár évben elképesztő hírnévre tett szert. A gyakran obszcén kifejezéseket is tartalmazó, semmitmondó videók megállíthatatlanul nyomulnak be a köztudatba – miközben a férfi teljes mértékben közönsége anyagi forrásaiból tartja fenn magát. A Borsod24 cikke arra a kérdésre keresi a választ, hogyan lehetséges mindez.

Szol24: Egy kutyakozmetikus, aki hazavitte a munkáját

Nem túlzás, ha azt mondjuk, Bali Kristofer munkája nemcsak különleges, de irigylésre méltó is – kutyakozmetikusként ritkán találkozik nehézkes vagy túlzottan beszédes vendéggel, emellett pedig mindenki elégedetten távozik a szalonjából. A szolnoki fiatalemberről videót forgatott a Szol24, amelyből bepillantást nyerg bepillantást nyerhetünk a szőr- és mancsápolás művészetébe, megtudhatjuk, mely kutyafajták hódítanak jelenleg, és az is kiderül, hogy milyen az, amikor valaki ebben a szakmában hazaviszi a munkát.

Egy nap a szőrszobrászat világában: a szolnoki kutyakozmetikus kalandjai

Bali Kristofer munkája nemcsak különleges, de igazán irigylésre méltó is. Kutyakozmetikusként ritkán találkozik zsörtölődő, modortalan, vagy éppen szószátyár vendéggel és kivétel nélkül mindenki elégedetten távozik a szalonból. Ebben a videóban megelevenedik a szőr- és mancsápolás művészete, betekintést nyerünk a munka szépségeibe és árnyoldalaiba, de azt is megtudhatjuk, hogy jelenleg melyik kutyafajta a legdivatosabb.

Veszprém Kukac: Gyermekellenes kommentek, anyatigrisek akcióban

Egyre gyakrabban tapasztalni nyilvános helyen, szállodában, repülőn, buszon, strandon, hogy a felnőttek nem hajlandók tolerálni mások gyerekeit. „Gyermekmentes helyként” hirdetik magukat egyes szállodák, vendéglők. Mert a csemeték kontroll nélkül dühöngnek a szállodák recepcióján, rohangálnak a vendéglőben, rugdossák a székeket, borogatják a tányérokat. „Be kell zárni őket a mosdóba!”, „A székhez kötözni!” – záporoznak a durva kommentek a közösségi oldalakon. Hogy mi áll ezeknek a folyamatoknak a hátterében, annak a Veszprém Kukac újságírója járt utána.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre! Amennyiben szívesen lenne a támogatónk, kattintson ide és csatlakozzon adománygyűjtésünkhöz. 

Kapcsolódó cikkek