A Semmelweis Egyetemen tantermet neveztek el Béres Józsefről

Megosztás

Hazánk kiemelkedő orvosi és egészségtudományi intézménye, a Semmelweis Egyetemtantermet nevezett el Béres József feltalálóról, amely pont a Nobel-díjas Karikó Katalinról elnevezett terem szomszédságában található. A 2006-ban elhunyt kutató emlékét Szolnokon is akívtan ápolják, 2009-ben sétányt avattak a tiszteletére, majd ugyanebben az évben a Béres Gyógyszergyár Zrt. szolnoki telephelyén megnyílt a Béres József Emlékmúzeum.

Az ünnepélyes avatón dr. Merkely Béla, az egyetem rektora, dr. Ferdinandy Péter, az egyetem tudományos és innovációs rektorhelyettese, dr. Béres József, a feltaláló fia, valamint Béres Marcell, a Béres Gyógyszergyár elnöke mondott beszédet.

„Nagy öröm, megtiszteltetés és büszkeség számomra, családtagként és a Béres Gyógyszergyár tulajdonosaként is ez az alkalom, amikor a jövő orvosait, egészségügyi szakembereit nevelő világhírű intézményben édesapámról termet neveznek el” – mondta dr. Béres József az ünnepélyes avatón. Hozzátette, akár csak Semmelweis a maga idejében, úgy Béres is a korát megelőző újíto gondolatokat hozott be a gyógyításba.

Béres Marcell, a Béres Gyógyszergyár nemrégiben kinevezett elnöke így emlékezett nagyapjáról: 

„Rá gondolva örök kíváncsisága, makacs kitartása és a körülötte állókba vetett bizalma jut először eszembe. A kíváncsiság ösztönözte őt új magyarázatok keresésére, a természet szisztematikus megfigyelésére. Kitartása kellett ahhoz, hogy az egykor tiltott szer hazánk legnépszerűbb, immunrendszert támogató készítményévé váljon. És a másokba vetett bizalma teremtette meg a Béres Gyógyszergyár alapjait, amely mára az ország legnagyobb, 100%-ban magyar családi tulajdonú, piacvezető gyógyszergyárává fejlődött.”

A Béres Részvénytársaság még a ’90-es évek közepén vásárolta meg a Szolnok Megyei Gyógyszertári Központ jogutódját, a Pharmasol Részvénytársaságot, azóta itt zajlik a termelés. Mára odáig jutottak, hogy 146 különböző Béres-készítvény elérhető a piacon, nettó árbevételük tavaly majdnem 20 milliárd forint volt.

2023-ban jelentősen bővítették a szolnoki telephelyet: a beruházások összértéke elérte a 25 milliárdot, az új üzemegység 680 négyzetméter kutatás-fejlesztési laboratóriumot, 6000 raklap tárolására alkalmas, automatizált, 4120 négyzetméter területű magasraktárat, 343 négyzetméter hulladék és veszélyes hulladék tároló épületet, valamint 1100 négyzetméteres irodai és szociális létesítményt foglal magában.

NKT-információ

Kép: Béres

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre! Amennyiben szívesen lenne a támogatónk, kattintson ide és csatlakozzon adománygyűjtésünkhöz

Kapcsolódó cikkek