Cannes-ban is versenyben volt a Szolnoki Filmfesztivál nyertes alkotása

Megosztás

Idén májusban debütált a cannes-i fesztiválon Magnus von Horn filmje, a dán Lány a tűvel, amely a tegnap lezárult Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál (ATAFF) európai nagyjátékfilmes versenyprogramjának nyertese lett. Az I. világháború után, Koppenhágában játszódó abortuszdrámát megtörtént események ihlették.

Véget ért a a látványtervezőkre és a filmek vizuális világára nagy hangsúlyt fektető Szolnoki Filmfesztivál: minden évben ez a néhány nap lehetőséget ad, hogy nemzetközi filmes fórumok, mesterkurzusok helyszínévé váljon a megyeszékhely és persze a TISZApART Mozi.

Az európai nagyjátékfilmes versenyprogram fődíját a Lány a tűvel című dráma nyerte, amelyet fekete-fehérben forgattak, sötét hangulata különösen kiemelkedett a mezőnyből. A film látványtervezője, a lengyel–svéd származású Jagna Dobesz videóüzenetben köszönte meg az elismerést. A cannes-i filmfesztivál egyik legvitatottabb alkotását a magyar közönség a szolnoki fesztiválon láthatta először.

A zsűri az indoklásában kiemelte, hogy a díjat a látványterv precíz kivitelezéséért ítélték oda, amely érzékeny ízléssel és harmóniával dolgozott a fekete-fehér képi világ nehézségeivel.

A második helyet az ukrán Diagnózis: Másképp gondolkodó című film szerezte meg. A díjat Ivan Tyshchenko tervező kapta, míg a rendező, Denisz Taraszov személyesen vette át Kijevből érkezve. A zsűri méltatta a pszichológiai kórház hiteles ábrázolását, amely a karakterek belső fejlődését tükrözi.

Harmadik helyezést az osztrák Alma és Oscar kapta. A látványért felelős Su Erdt korábban A tetovált lány kapcsán szerzett elismerést illetve már díjazták korábban ATAFF-on is.

„Belegondoltak már abba, mennyire szerencsések vagyunk, hogy a filmek korában élhetünk? Az emberiség történetében sok millió embernek nem adatott meg ez az élmény. Pedig a film az egyik legnagyobb varázslat. Egy olyan álom, amit egyszerre sokan álmodhatunk. Ezért is volt óriási megtiszteltetés, hogy meghívtak az ATAFF Szolnoki Filmfesztiválra, ahol találkozhattam a „varázslókkal”, vagyis a filmek készítőivel. Elmondtam, milyen büszkeséggel tölt el, hogy ennek a találkozónak Szolnok városa adhat otthont. Mert így a film világának csillogásából egy kicsit ránk is villan valamennyi, és bízom abban, hogy a résztvevők is kóstolót kaptak Szolnok értékeiből” – fogalmazott a közösségi oldalán Györfi Mihály polgármester a zárórendezvény után.

Kép: The Match Factory YouTube

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre! Amennyiben szívesen lenne a támogatónk, kattintson ide és csatlakozzon adománygyűjtésünkhöz. 

Kapcsolódó cikkek