Lecsapott a csendes gyilkos, ezúttal Mezőtúron

Megosztás

Tiszafüred után egy másik Jász-Nagykun-Szolnok megyei településen, Mezőtúron csapott le a csendes gyilkos, azaz szén-monoxid-mérgezést szenvedett egy fiatal lány. Tragédia szerencsére nem történt, hamar kórházi ellátásban részesült. A gyors beavatkozás életet menthet: ha gyanús tüneteket észlelünk, azonnal hagyjuk el a helyiséget és hívjunk segítséget.

Szén-monoxid-mérgezés történt Mezőtúron, egy húszéves lány került kórházba a halálos gáz szivárgása miatt. A szerencsétlenség szerda este történt, amikor a fiatal a fürdőszobában lett rosszul a színtelen és szagtalan gáztól.

Szülei időben érkeztek segítségére, megmentve ezzel életét. A tűzoltók és a mentők azonnal a helyszínre siettek, a lányt pedig kórházba szállították, ahonnan szerencsére már kiengedték. Az esettel a Tények foglalkozott, a Katasztrófavédelem szóvivője a riportban elmondta, hogy a fürdőszobán kívül már a nappaliban is kimutatható volt a szén-monoxid koncentrációja. A házban nem volt érzékelő, pedig ez az eszköz hasonló esetekben életet menthetne.

Alig telt el néhány nap, hogy beszámoltunk róla, ugyancsak szén-monoxid által szenvedett mérgezést egy gyermek Tiszafüreden. A fiatal a fürdőszobában vesztette el az eszméletét, az édesanyja ezután hívta a központi segélyhívószámot. A tiszafüredi hivatásos tűzoltók a helyiségben működő gázüzemű vízmelegítő környezetében kimutatták a mérgező gáz egyre emelkedő koncentrációját, ezért értesítették a gázszolgáltatót, illetve a kéményseprőipari szervet. A gyermeket a mentők végül kórházba szállították. A családi házban szintén nem volt érzékelő.

A szén-monoxid (CO) az égés során keletkezik, főként rosszul szellőző fűtőberendezések vagy hibásan működő gáztüzelésű készülékek használatakor. A szervezetbe jutva megakadályozza az oxigén szállítását a vérben, így fulladást okoz anélkül, hogy az érintett észrevenné.

A mérgezés tünetei közé tartozik a fejfájás, szédülés, gyengeség, hányinger és zavartság. Súlyosabb esetekben eszméletvesztés, légzésleállás is előfordulhat. A megelőzése érdekében érdemes rendszeresen ellenőrizni a fűtőberendezéseket, gondoskodni a megfelelő szellőzésről, valamint szén-monoxid-érzékelőt felszerelni otthonunkban.

Kép: vac.hu

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre! Amennyiben szívesen lenne a támogatónk, kattintson ide és csatlakozzon adománygyűjtésünkhöz. 

Kapcsolódó cikkek