Nincs vége a bezáró szolnoki éttermek listájának – A Medvetáncoltató tulajdonosát kérdeztük

Megosztás

Több, mint egymillió elérést és több ezer reagálást ért el az a szomorú bejegyzés, amit a Szapáry utcában, azaz Szolnok belvárosában található Medvetáncoltató étterem osztott meg néhány nappal ezelőtt: ebben a posztban jelentették be, hogy bár köszönik a sok bizalmat, a nevetést, a vicces pillanatokat, de az elszálló költségek miatt nem tudják folytatni. A Szol24 megkereste a megyében jól ismert vendéglátóst, Ötvös Bélát, aki az eredetinél is rosszabb hírekkel szolgált olvasóinknak: a szintén általa üzemeltetett Tószegi úti Beer & Burgers hasonló sorsra jut.

Bánatos napra ébredtek az erdélyi ízvilágot és vendégszeretetet bemutatni igyekvő Medvetáncoltató törzsvendégei szeptember 16-án, ugyanis az étterem a hivatalos Facebook-oldalán számolt be róla, hogy a tarthatatlan költségek miatt azon a héten nyitottak ki utoljára. „Akármennyire szeretjük ezt a szakmát és szeretünk vendégül látni Titeket, ez már túlszárnyalja a tisztesség fogalmát”.

Az írásnak országos híre lett, hiszen konkrétan és egyértelműen tisztázták, hogy mindezek oka a mai magyar valóság, azaz a járulékok és díjak emelkedése.

A Szol24 telefonon érte el Ötvös Béla tulajdonost, aki elmondta, nem újkeletű a probléma: annak ellenére, hogy eddig toldozták-foldozták a lyukakat, amiket a megemelkedett vízdíj, az ötszörösére nőtt szennyvízdíj, a járullékkötelezettségi befizetések okoztak, ezt egy idő után már nem lehetett bírni.

A Medvetáncoltató bezárását érdemes kontextusba helyezni, hiszen Szolnokon az utóbbi években számtalan alkalommal szült már éles vitákat a vendéglátóhelyek, szórakozóhelyek siralmas helyzete.

Medvetáncoltató

Kedves Vendégeink! Ezúton is szeretnénk bejelenteni, hogy nem támogatjuk tovább élhető országunkat, szombaton 09.14.-én tartottunk utoljára nyitva, mint Medvetáncoltató étterem és pub. Akármennyire…

A beszállítói megerősítések alapján is mondja, hogy a kisebb vállalkozások folyamatosan zárnak be, azoknak az éttermeknek, amelyek nem évtizedes múltra tekintenek vissza, egész egyszerűen nincs esélye; nem adnak el egy nap háromszáz adag menüt, és tény, hogy rengeteg plusz rendezvényt vállaltak, a hétköznapok veszteségét ez nem igazán tudta mérsékelni.

A profiljuk az autentikus ételek – ebben nagy szerepe volt Barabás Norbertnek – és az erdélyi gasztronómia bemutatása körül forgott, illetve különböző programokkal igyekeztek színesíteni a megyeszékhely konyhaművészetét, de nincs turizmus, nincs élet a belvárosban, így pedig nem lehet fennmaradni.

Hozzátette, hogy a közeget kevéssé ismerő emberek első ránézésre talán azt mondhatják: „teli van az étterem”, vagy „de jól megy neki”, az viszont kevéssé van a fókuszban, micsoda áldozatokat kell ezért vállalni. „A vendéglátósok egész nap dolgoznak, reggeltől estig. Rámehet a család, a párkapcsolat… Bent kell lenni, pótolni az emberhiányt” – mondta.

A vendéglátóipar sokkja számokban mérhető, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból derült ki, hogy a COVID utáni években ugyanúgy folytatódott a bezárási hullám, tavaly nyár és az év vége között például átlagosan napi 5,3 étterem, büfé, cukrászda vagy szórakozóhely húzta le a rolót.

A végtelen körforgás kezdeti lökését a koronavírus-járvány adta meg, bezárkóztak az emberek, majd amikor szépen lassan elkezdtek visszatérni, az energiaárak robbantak be, 2022 második felétől pedig beköszöntött az infláció elképesztő növekedése és a hazai életszínvonal általános csökkenése. Szintén számok: amíg a járvány előtt, 2019 első félévének végén még 45 337 kereskedelmi vendéglátóhely működött Magyarországon, ez a szám tavaly június végén már csak 38 780 volt.

A beszélgetésünk során kiderült, hogy az Ötvös és csapata által üzemeltetett vendéglátóhelyek közül nem egyedül a Medvetáncoltató zár be, sajnos a Tószegi úton található Beer & Burgers szintén elköszön a szolnokiaktól. A két burgerező sikeréről – a másik a Mártírok útján található – tavaly októberben számoltunk be, sőt, meg is kóstoltuk az Alabamát, ami a Szaft ’N Burger országos hamburgersütő versenyen a profi kategória első helyén végzett Debrecenben.

Képek: Medvetáncoltató Fb

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek