Ezek Jász-Nagykun-Szolnok megye legmagasabb épületei

Megosztás

Magyarország és vele együtt Jász-Nagykun-Szolnok megye sem a felhőkarcolóiról híres, de akadnak itt is igazán magas épületek. Ebben a cikkben a megyénk öt, tényszerűen hat legmagasabb épületét szedtük össze. Az épületeket növekvő sorrendben soroljuk fel.

5. A törökszentmiklósi Római katolikus templom

Ötödik helyen találjuk a Szent Miklós téren álló kéttornyú, kevert román-gót stílusú templomot, amelyet Aigner Sándor, budapesti építész tervezett. Többek közt az ő nevéhez fűződik a budapesti Örökimádás-templom és a szeged-rókusi gótikus templom tervezése is. A kiviteléssel járó munka Vaskovits Antal ceglédi építőmesteré volt. Az 58 méter magas, 50 méter hosszú és 21.6 méter széles templom alapkövét a jobboldali torony alapjába 1898. április 12-én helyezték el, és 1900-ban fejeződött be az építkezés. 13 évvel az építése után, 1913. június 29-én szentelték fel a templomot. Alaprajza három hajót mutat, egy fő és két mellékhajót, valamint egy kereszthajót, mely által a templom a hagyományos keresztalakot veszi fel.

A törökszentmiklósi Római katolikus templom

4. A szolnoki Várkonyi téri és a Zagyva parti toronyházak fej fej mellett

A megyénk negyedik és Szolnok harmadik legmagasabb épülete a Várkonyi téren álló 18 emeletes toronyház, amit 1970-ben készítettek el és ekkor még Magyarország legmagasabb lakóházának számított.

Hasonlóan magas a Tallinn városrészen, a Városmajor út végén található, 61 méter magas és 18 emeletes toronyház, amely 1970-ben Lenin születésének 100. évfordulójára épült.

3. A kunszentmártoni Szent Márton plébániatemplom

A Hármas-Körös bal partján elhelyezkedő későbarokk stílusú templomot Jung József tervezte, akinek a nevéhez fűződik a jászberényi katolikus, és a budapesti, Petőfi téren álló ortodox templom is. A templom alapkövét 1781. június 24-én rakták le és 1784. november 11-én, a Szent Márton-búcsú ideje alatt szentelték fel. A 23 méter magas vörösréz toronysisak 1895-ben készült el és került a templomra, így érte el összességében a 62 méteres magasságot az épület, amivel a 3. legmagasabb a megyénkben. 1909-ben két mellékhajóval bővítették a templomot. Kecses tornyával az alföldi barokk templomépítészet alkotásai közül kiemelkedik, hirdetve jász őseink buzgóságát, de a kun elődökről is megemlékezve, a főbejárat fölött nagykunsági oroszlános címer található.

A kunszentmártoni Szent Márton plébániatemplom

2. A szolnoki Vízügyi székház

A 66 méter magas épületben a földszint és az első irodaszint között, illetve a 16. emelet fölött is található egy-egy (alacsonyabb belmagasságú) szerelőszint. Ezeken felül 17. emelet is található az épületen, ahol a karbantartók műhelyei, kazánok, víztárolók, és liftházak helyezkednek el. Az épület 1975-ben épült, abban az időben amikor a városban és az országban is igen sok magasházat építettek. Az eredetileg néhány emelettel magasabbra tervezett Vízügyi székház a második beruházás volt ezen a területen, de ez épült a legtovább, mivel az eredetileg meghatározott költségvetést már az alapozásnál túllépték. A toronyház kivitelezője a szolnoki székhelyű 43-as számú Állami Építőipari Vállalat volt. Szolnok új városközpontjának az alapkövét egyébként 1969 júniusában a Vízügyi székház alatt helyezték el.

A Vízügyi székház 1976-ban

1. A szolnoki toronyház

A vasútállomás melletti toronyház nem csak Szolnok és a megyénk legmagasabb épülete, hanem Magyarország legmagasabb lakóépülete is. Csúszózsaluzásos építési móddal készítették Liszkai Károly tervei alapján és 1975-ben fejeződtek be a munkálatok. A szolnoki „24 emeletes” 81 méter magas, ami valójában 23 emeletes és 22 emeletét lakják. 23. emeletén a Tudományos Ismeretterjesztő Társaság Jász-Nagykun-Szolnok megyei Szervezetének helységei találhatók, a 24. emeletén pedig, ami a tetőterasz, az Uránia csillagvizsgáló szolnoki egysége működik. Mi is feljutottunk a monstrum tetejére, erről szóló cikkünket ide kattintva olvashatják.

A toronyház tekintélyes méretével uralja a szolnoki vasútállomás környékét

fotók: Vajó Levente, rkplebania.hupont.hu, egykor.hu, Fortepan, szentmarton.plebania.hu, Magyar Kurír

forrás: szentmarton.plebania.hu, rkplebania.hupont.hu, blogszolnok

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek