Jász-Nagykun-Szolnok megyét sem kerülték el az idei viharkárok

Megosztás

Az elmúlt évtized során idén már másodszor fordult elő, hogy a biztosítók által viharszezonban kifizetett összegek meghaladták a tízmilliárd forintot – ez derült ki a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) legfrissebb elemzéséből. Rengeteg kárbejelentés érkezett Jász-Nagykun-Szolnok megye területén is.

A májustól augusztusig tartó viharidőszakban a lakásbiztosításokhoz kapcsolódóan több mint 86 ezer kárbejelentés érkezett be, ami alapján a biztosítók 10,3 milliárd forintot fizettek ki vagy tartottak fenn a kifizetések fedezésére. Az elmúlt tizenöt évben a lakásbiztosítási károk száma meghaladta az 1,68 milliót, a kifizetett összeg pedig több mint 133 milliárd forintra rúgott, a jelentés ráadásul nem tartalmazza a mezőgazdaságot vagy az ipari és közintézményekben bekövetkezett időjárás okozta károkat.

Idén a legtöbb kárbejelentés június elején és a július 17-i viharok után érkezett, de a Mabisz arra figyelmeztetett, hogy az egyre szélsőségesebbé váló időjárás miatt a viharszezonon kívül is számítani lehet jelentős károkra, például a Duna áradásával összefüggésben.

A legtöbb kárbejelentés Budapesthez, valamint Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Pest és Jász-Nagykun-Szolnok megyékhez kapcsolódott, illetve városokhoz, pl. Debrecen, Hajdúszoboszló, Nyíregyháza, Dunakeszi. Különösen kiemelkedőek voltak a jégverés okozta károk, amelyek súlyosabbnak bizonyultak az elmúlt évekhez képest.

Az átlagos kárösszeg, amely a viharokkal kapcsolatban keletkezett, körülbelül 120 ezer forint volt, ami hasonló a tavalyi adatokhoz, de 20-40 százalékkal meghaladta a három-négy évvel korábbi összegeket – derült ki a Mabisz elemzéséből.

Kép: kh.hu

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek