Őszi Anna Mária, aki láthatóvá teszi a láthatatlant

Megosztás

A Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesülete szeptember 20-án 17 órától gálaműsort szervez az egyesület fennállásának huszadik évfordulója alkalmából Szolnokon, az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban. A program egyik produkciója lesz a New Step Fitnesz és Táncstúdió légtánc-bemutatója, amelyet az egyesület munkatársa, a képzett audionarrátor Őszi Anna Mária fog a látássérült emberek számára még élvezhetőbbé tenni.  A gálaműsor előtt őt kérdezte Zana Anita, az egyesület munkatársa.

Zana Anita: Mit értünk audionarráció alatt?

Őszi Anna Mária: Lényege, hogy narrátor segítségével elbeszélik a vizuális üzeneteket, hozzásegítve a látássérülteket a teljesebb élményhez. Leginkább színházi előadásokhoz és filmvetítésekhez használják az audionarrációt. Európában az 1980-as évek végén jelent meg. Azt szoktam mondani, hogy audionarrátorként hallhatóvá teszem a nem láthatót.

-Magyarországon hány képzett audionarrátorról tudunk?

-Körülbelül tízen lehetünk az országban, de Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében én vagyok az egyetlen ilyen szakember.

Őszi Anna Mária már nagyon készül a jubileumi gálára

–  Tavaly végezted el ezt a tanfolyamot. Milyen feladataid voltak azóta?

–  2023 nyarán Sinka Péter, szolnoki grafikusművész munkáiból nyílt tárlat a TISZApART Moziban, amit audionarráltam. Ez azért volt egy kihívásokkal teli munka, mert ezek a képek nonfiguratívak. De a látássérült látogatóktól pozitív visszajelzést kaptam. Nemrégiben pedig volt lehetőségem audionarrálni egy egész estés művészfilmet is. Ez egy komoly munka volt, az előkészületekkel együtt legalább húsz órát dolgoztam vele. Emellett mindig „becsempészek” az egyesület rendezvényeibe is egy olyan részt, ahol az audionarrációé a főszerep.

– A gála sem maradhat ilyen műsorszám nélkül. Mit lehet erről tudni?

– Milyen terveid vannak még ezen a területen?

–  Egy projektnek köszönhetően még lesznek olyan filmek, amiket a közeljövőben fogok audionarrálni, és Szolnokon, a TISZApART Moziban lesz majd látható, valamint a Szolnoki Szigligeti Színházzal is elkezdett tárgyalni az egyesületünk, és reményeim szerint hamarosan az én audionarrációmmal lehet majd néhány előadást megnézni a színházban.

Szöveg: Zana Anita, JNSZMVAKOK

A kiemelt fotó illusztráció, forrás: Pesti Magyar Színház – Családi – és Ifjúsági Színház

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek