Kiemelkedő fizetések minimális jelenléttel: kiszivárgott adatok az MCC pénzügyeiről

Megosztás

Az MCC (Mathias Corvinus Collegium) belső adatainak újabb kiszivárgása miatt ismét reflektorfénybe került az intézmény pénzügyi működése. A nyilvánosságra került információk alapján kiderült, hogy az intézmény egyes tanárai kiemelkedően magas fizetéseket kaptak, miközben alig vettek részt a tanításban. A Direkt36 által megszerzett dokumentumokból látszik, hogy az MCC költségvetésének jelentős része külföldi oktatók és vendégelőadók honoráriumaira ment el, azonban ezek az oktatók kevés órát tartottak, és jelenlétük is minimális volt.

A cikk arra is rámutat, hogy az MCC működése és költségei körüli átláthatatlanság továbbra is aggodalomra ad okot. Az intézmény hatalmas összegeket költött különféle célokra, miközben az átláthatóságot és a közpénzek felhasználásának hatékonyságát többen is megkérdőjelezik. Az ügy súlyát növeli, hogy az MCC jelentős állami támogatást kap, így a közvélemény érdeklődése és elvárása az intézmény gazdálkodásával kapcsolatban fokozott.

A Direkt36 birtokába jutott, 2023-as dokumentumok szerint például az MCC Szólásszabadság Műhely nevű szervezeti egységének éves bérköltsége – adókkal és járulékokkal együtt – 12 millió forint volt, miközben a szervezet egyetlen főt foglalkoztatott heti 20 órában, műhelyvezetői munkakörben. A műhely vezetője Koltay András, aki nemcsak MCC-s munkájával kötődik a kormányzathoz, 2021 óta ő a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság, valamint a Médiatanács elnöke.

Barabás Botond, a szolnoki Szigligeti Színház igazgatója egy MCC-s rendezvényen (Fotó: MCC Szolnok)

Nem Koltayé ez egyetlen műhely, ahol jelentős összegek folynak el fizetésekre. Az MCC Story Labben a dokumentumok alapján az egész éves, 48 millió forintos bérköltséget egy emberre, a vezetőre fordították. Az MCC Story Lab vezetője, Köbli Norbert a jelenlegi filmtámogatási rendszer egyik legfoglalkoztatottabb forgatókönyvírója, az elmúlt néhány évből olyan filmek fűződnek a nevéhez, mint A játszma, az Apró mesék, az Örök tél, a Hosszú Katinkáról szóló dokumentumfilm, a Katinka vagy a Blokád, amely Magyarország 2022-es Oscar-nevezése volt. 

Köblit sem csak a tanítás köti az MCC-hez. Egy hónappal azután, hogy az intézményt fenntartó alapítvány 2023 júniusában 98,41 százalékos tulajdonrészt vásárolt a Libri-Bookline-csoportban, Köbli bekerült a cég igazgatóságába is, ahol munkájáért abban az évben havi 350 ezer forintot kapott. 

A Direkt36 arról is ír, hogy a dokumentumok alapján a milliós fizetésekhez nem mindig társul érdemi oktatási munka. Koltay András műhelyének 2023-as eredményei között két kurzus megtartása szerepel, valamint az, hogy Koltay előadó volt harminckét rendezvényen, miközben a műhelynek nem volt műhelytagja, azaz ott kutatást végző, volt MCC-s diákja. Köbli műhelyének egy műhelytagja volt.

A cikk hangsúlyozza, hogy bár az MCC egyre nagyobb befolyást szerez az oktatás és a közélet terén, az ilyen pénzügyi gyakorlatok és a belső elszámoltathatóság hiánya hosszú távon alááshatja az intézmény hitelességét és az oktatásban betöltött szerepét. Az MCC válaszában hangsúlyozta, hogy minden kifizetés jogszerű volt, és a külföldi tanárok alkalmazása az intézmény nemzetközi színvonalát hivatott emelni. Azonban a közvélemény továbbra is szkeptikus marad az intézmény pénzügyi működésének átláthatóságát illetően.

Nem ez az első eset, hogy a Direkt36 a kormányközeli MCC pénzügyeivel foglalkozik. Tavasszal belső iratok alapján tárták fel, hogy az intézmény rengeteget költ luxus kategóriás étel-és italellátásra, utazásokra és külföldi vendégelőadókra. 2023-as téli táborukat – amely bruttó 100 millió forintba került – például egy négycsillagos szlovákiai szállodában tartották. Volt olyan rendezvényük, ahol csigát és pezsgőt szolgáltak fel.  

A teljes cikk ide kattintva olvasható.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek