Élethosszig tanulhatnak szakmákat a Szolnoki Szakképzési Centrum Klapka György Technikum és Szakképző Iskolában

Forrás: klapka.szolmusz.hu

Megosztás

A jászberényi Klapka György Technikum és Szakképző Iskola igazgatója, Tamás Zoltán sajtótájékoztatón beszélt az oktatási intézmény jövőbeni terveiről. Ingyenes felnőttképzési szakokat indítanak, de egy új iskolai tanműhelyet is fel szeretnének építeni. Az oktatási spektrumuk bővítésével válaszolnak az elmúlt évben tapasztalt gazdasági visszaesés negatív munkaerőpiaci hatásaira.

Annak, aki szakmát szeretne elsajátítani nincs szüksége hozzá másra, mint 8 általánosra és egy egészségügyi alkalmassági vizsgára aztán, ha elmúlt 16 éves felső korhatár nélkül visszaülhet az iskolapadba. A térségben hiányoznak a szakképzett dolgozók a termelésből és szociális- és egészségügyi szférából is. Az elmúlt másfél év gazdasági visszaesése miatt felgyülemlett a tartalék a felnőttképzésben, mivel a térség nagyvállalatainak is megcsappantak a megrendelései.

Hajszobrásznak is készülhetnek (Forrás: Jászsági Térségi Tv weboldala)

A felnőttképzésben pedig a Szent Erzsébet Kórházzal és a Jászberényben működő szociális otthonokkal együttműködve hirdettek meg ápoló és gondozó képzéseket, reagálva a helyben tapasztalható specifikus munkaerőhiányra. Az iskola meg szeretne felelni a munkaerőpiaci elvárásoknak, és meghallgatják a vállalkozók igényeit is. Vagyis kisebb létszámú osztályokat is elindíthatnak egy-egy szakmában. Népszerű felnőttképzési szakmák a cukrász, kereskedelmi értékesítő, személy-és vagyonőr, gépi és CNC forgácsoló– tájékoztatta a Jászsági Térségi Tv nézőit az igazgató.

Tamás Zoltán igazgató a leendő telephelyen (Forrás: Jászsági Térségi Tv weboldala)

Jászsági Térségi Tv Facebook oldalán kommentelők egyértelműen üdvözlik a kezdeményezés. „45 alapszakma, 29 kiegészítő, felnőtt szakképesítést szerezhetnek meg heti két délután zajló képzésen. Az első két szakma és egy szakképesítést teljesen díjtalanul. Tényleg nagyon jó kezdeményezés! Régebbi negatív hírére a Klapka úgy gondolom, az elmúlt években teljes mértékben rá cáfol. Ha minden iskola csak fele ilyen ütemben fejlődne Berényben, màr siker lenne… Itt tényleg van lehetőség szakmát tanulni.”

Fotók: Jászsági Térségi Tv weboldala és Facebook oldala, klapka.szolmusz.hu

Forrás: Jászsági Térségi Tv weboldala és Facebook oldala

Kapcsolódó cikkek