A makettépítés legfontosabb lépései: szárazpróba, ragasztás

Megosztás

Ha még csak ismerkedünk a makettezéssel, hallottunk a szárazpróba jelentőségéről, illetve arról, hogy miért van szükség rá. Azt azonban a gyakorlás során tapasztalhatjuk meg, hogy miként is érdemes ezeket a lépéseket elvégezni. Ebben a cikkben adunk néhány hasznos tippet, hogy elméletben máris képbe kerüljünk.

A Modellfutár ragasztóinak kínálatában széles választékot találunk, illetve ugyanebből a kategóriából lakkok és egyéb kiegészítők is beszerezhetők.

Miért kötelező a szárazpróba?

Ez a lépés a tökéletes illeszkedést szolgálja, vagyis még mielőtt ragasztanánk az egyes részegységeket, ellenőrizzük, hogy valóban megfelelően passzolnak-e, nem szükséges-e csiszolás, “apró csinosítgatás” a kifogástalan végeredményhez. Egyesek számára idegőrlő és aprólékos feladat, de mindenképpen megéri. 

Felmerülhet a kérdés, hogy mi lehet az oka annak, hogy az alkotóelemek nem illeszkednek megfelelően? Egyrészt előfordulhat, hogy nem lett maradéktalanul eltávolítva az öntőcsonk, maradtak még sorják. Ugyanakkor megeshet, hogy a “makett maga” nem passzol, gyári, öntési hibákból adódóan. 

Ilyenkor a legjobb, amit tehetünk, hogy csiszolunk, persze nem ész nélkül, hanem apránként, minimálisan, ellenkező esetben nagyobb kiterjedésű hézagokat kell majd tömíteni.

Milyen ragasztót alkalmazzunk?

Mielőtt azt gondolnánk, hogy a pillanatragasztó is megteszi, fontos tisztázni, hogy sajnos az nem javasolt. Nem véletlenül érhetők el speciális, makettezés során használatos változatok. A makettragasztókban javarészt polisztirol alapú kötőanyagok találhatók meg, emiatt is látható rajtuk a “cement” megjelölés, nem pedig a glue kifejezés. 

A ragasztókban lévő oldószerek lényegében oldják a műanyagot, ennek következtében tudnak egymásba olvadni a felületek, mialatt végbemegy a kémiai száradás. A száradási idő pedig a mennyiségnek, illetve a sűrűségnek a függvénye. Ezért például a vékony (thin) ragasztók néhány perc alatt megszáradnak, azonban a gélszerűek megkötéséhez akár több órára is szükség lehet. 

A kötés kialakulásával viszont még nem ér véget a folyamat, ugyanis a műanyagnak meg kell keményednie, ehhez persze levegőre lesz szükség. Emiatt nem javasolt légmentesen zárt dobozba tenni a makettet a száradás idejére. 

Mire érdemes odafigyelni a ragasztás során?

Nem szabad túl sok ragasztót felvinni, különben a műanyag részek feloldódnak, mondhatni az oldószer “megeszi” a részegységek felületét. Ami nagyon ellágyul, feloldódik, ez pedig nem lesz szép eredmény. 

Szintén ügyelni kell arra is, hogy ne kerüljön máshová a ragasztóból, ugyanis más részeken kárt tehet az anyagban, ami látszódni fog. 

A legfontosabb aranyszabályok tehát, hogy kis mennyiségekkel dolgozzunk, legyünk óvatosak, célzottan vigyük fel a ragasztót oda, ahová szükséges, és kizárólag a szárazpróbát követően, ha már megfelelően illeszkednek az alkotóelemek.

Kapcsolódó cikkek