A szolnoki férfi nem fizette be munkavállalói után a járulékot, így kívánt spórolni

Megosztás

A Szolnoki Járási Ügyészség költségvetési csalás bűntette és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emelt vádat azzal a 41 éves szolnoki férfivel szemben, aki a munkavállalók után be nem fizetett járulékokból kívánt meggazdagodni, de utólag tettét megbánta.

A vád szerint a férfi egy cég ügyvezetőjeként a cég gazdasági tevékenysége keretében 2017 májusa és 2018 márciusa között munkaszerződés alapján, rendszeresen munkavállalókat foglalkoztatott, részükre rendszeresen munkabért fizetett.

A férfi azonban a munkavállalók utáni közterhek (szja és járulékok) bevallási kötelezettségének csak részben tett eleget, a ténylegesnél jelentősen kevesebb adó-és járulékfizetési kötelezettséget vallott be munkáltatóként, mint amennyit törvényesen kellett volna.

A férfi így kevesebb, mint egy év alatt a munkáltatót terhelő adó és járulékok eltitkolásával, és meg nem fizetésével több, mint 24 millió forinttal károsította meg a központi költségvetést. A cégvezető már a nyomozás során megtérített 5 millió forintot a költségvetésnek okozott vagyoni hátrányból.

A bűncselekményt beismerő, tettét megbánó, büntetlen előéletű férfivel szemben – egyezség keretében – az ügyészség próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés, valamint pénzbüntetés, és gazdálkodó szervezet vezetői tisztségviselésétől való eltiltásra tett indítványt a vádiratában.

Az ügyben a Szolnoki Járásbíróság fog dönteni – tudtuk meg a főügyészség sajtószóvivőjétől.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek