Cukorbeteg ne menjen a szolnoki honvédelmi táborba

Megosztás

A Magyar Narancs számolt be arról az esetről, melyben egy szolnoki honvédelmi tábor elutasította egy 15 éves cukorbeteg fiú jelentkezését, ami felháborodást váltott ki a gyermek édesanyjából és kérdéseket vetett fel a diszkriminációval kapcsolatban.

A fiú már tíz éve él 1-es típusú diabétesszel, de ez korábban nem akadályozta meg abban, hogy részt vegyen hasonló táborokban, ahol kiválóan teljesített.

Az idei jelentkezés során problémák merültek fel az online regisztrációs rendszerrel. Az űrlap nem volt beadható, ha bármilyen betegséget vagy állandó gyógyszerszedést jelöltek be. A család végül úgy oldotta meg a helyzetet, hogy külön e-mailben jelezték a fiú állapotát, amire válaszul megkapták az elutasítást.

Az édesanya diszkriminációnak tartja az esetet, hivatkozva az Európai Unió Alapjogi Chartájára, az Alaptörvényre és az egyenlő bánásmódról szóló jogszabályokra. Panaszával több fórumhoz is fordult, többek között az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz (amelyet időközben felszámoltak), a Magyar Honvédség Szolnoki Parancsnokságához, a Honvédelmi Minisztériumhoz és az ombudsmanhoz is.

A tábor parancsnoka a Honvédelmi Tábor Általános Szerződési Feltételeire hivatkozott, miszerint csak egészséges személyek vehetnek részt a táborban. Az édesanya azonban vitatja ezt az értelmezést, rámutatva, hogy a vonatkozó rendelet szerint a szülői nyilatkozat csak a fertőző betegségekre vonatkozik.

A honvédség azt is közölte, hogy nem tudnak folyamatos mentős felügyeletet biztosítani a gyermeknek. Az anya szerint ez nem is lenne szükséges, hiszen fia vércukorszint mérő szenzorral rendelkezik, ami azonnal jelez probléma esetén.

A sportos, mozgásos tevékenység kifejezetten ajánlott a cukorbetegek számára: a Sportos Cukorbetegek Egyesületének elnöke megerősítette, hogy a sport javítja az anyagcserét és segít a szövődmények megelőzésében.

Az édesanya leginkább azt nehezményezi, hogy a honvédség meg sem kérdezte, milyen mértékben szorul külső segítségre a fia, hanem egyszerűen elutasító döntést hoztak. Felvetődik a kérdés, hogy ha egy államilag finanszírozott intézmény kizárja az összes betegséggel élő vagy állandó gyógyszert szedő gyermeket a táboraiból, akkor ki fogja őket befogadni.

A cikk szerzője megkereste a Honvédelmi Minisztériumot és a Magyar Honvédség Területvédelmi Erők Parancsnokságát további információkért a jelentkezési folyamatról, a kizáró okokról és a lehetséges összefüggésről a vészhelyzet és a szigorúbb szabályozás között, de a cikk megjelenéséig nem kaptak választ kérdéseikre.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek