Tudnivalók a külső műanyagápoló szerekről

Megosztás

Sokan úgy gondolják, hogy az éves szervizben és a klímatisztításban kimerül az autó karbantartása mindaddig, amíg nincs komolyabb probléma. Pedig jóval több szükséges ahhoz, hogy hosszú éveken át kiváló állapotban maradjon a jármű. Amellett, hogy a motorikusan odafigyelünk rá, a külső megjelenésre is adni kell. 

Mi magunk is tapasztaljuk, és a hírekben is állandó téma a fokozott UV-sugárzás, ami bizony az autónkat sem kíméli. Különösen sokat ronthat a műanyag felületek állapotán. Ne várjuk meg, míg visszafordíthatatlan károk keletkeznek, inkább próbáljuk ki például a POLIRTECH.HU külső műanyagápoló szereit!

Milyen műanyag felületek vannak egy autóban?

Polietilén, poliuertán, PVC – ezek a leggyakoribb alapanyagai a kocsink műanyag felületeinek. Mivel más és más komponensekről van szó, speciális tisztítószerek szükségesek mindegyikhez. Belül gondolni kell például a kormányra, a középkonzolra vagy az ajtóburkolatokra és a gumiszőnyegekre is. Kívül pedig többek között a lökhárítóra, a gumiabroncsokra és a különféle tömítésekre, illetve a motorházra kell figyelni.

Mi történik, ha elmarad az ápolás?

Különösen az UV-sugárzás az, ami a műanyag felületeket roncsolja. Kifakítja, elszínezi azokat, a gumit pedig rugalmatlanná teszi, de akár teljesen tönkre is teheti. Ha erre nem figyelünk, az élettartamuk rövidül, eladásnál pedig sokkal rosszabb alkupozícióból indulunk.

Megfelelő ápolószerek rendszeres és szakszerű használatával azonban könnyen visszanyerhetik eredeti színüket és állapotukat ezek a felületek.

Amire figyelni érdemes

Amikor ezekre a műanyag részekre a legjobb szereket keressük, akkor mindig legyünk körültekintőek! Ne csábítson el bennünket egy színes címke vagy egy sokat ígérő reklám! A bevásárlóközpontok polcain számtalan univerzális tisztítószert találunk. Olyan márkákat érdemes választani, amelyek már bizonyítottak, és a vásárlói visszajelzések is pozitívak róluk. Ha egy kevésbé minőségi szer mellett döntünk, az akár még roncsolhatja is az autónkat.

Külső műanyagápoló szerek főbb típusai

Vannak olyan szerek, amelyek az autónkban kívül is és belül is alkalmazhatók. A külső felületeknél figyeljünk arra, hogy UV-álló legyen, és impregnálja a kezelt részeket! Léteznek kifejezetten gumiabroncsokra gyártott tisztítók és ápolók. Ezek eltávolítják a barna rétegeket, és egy gumiápoló bevonatot hoznak létre. Vannak közöttük kifejezetten csúszásgátlós verziók is.

A motorok, motorházrészek és gumitömlők karbantartására is tudunk megfelelő szereket vásárolni, melyek védőfilmet képeznek. Ennek hatására megakadályozzák a szennyeződések megkötését, illetve a korróziót is. Arra is van lehetőség, hogy a megkopott műanyag felületek megújuljanak, ebben különféle paszták segítenek. 

A kínálat nagyon sokszínű, de a minőség egyáltalán nem mindegy. Ha például az említett POLIRTECH.HU webáruházban vásárolunk, biztosak lehetünk abban, hogy megfelelő termékekkel ápoljuk majd a járművünket.

Kapcsolódó cikkek