Pirája után most ékszerteknőst találtak a Tiszában

Megosztás

Az elmúlt napok sem teltek tétlenül, írta a közösségi oldalán a Madárfigyelő Szolnok Természetvédelmi Egyesület. Valóban nem túloztak, a Tisza szajoli szakaszán egy két és fél kilós vörösfülű ékszerteknőst fogtak be. A nőstény teknős páncélja 27 centiméter hosszú és 48 centiméter kerületű, ráadásul idegenhonos és invazív faj. Néhány nappal ezelőtt a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) által tudtuk meg, hogy a Holt-Tiszából egy Dél-Amerikában őshonos, gyümölcsevő pirája került elő.

A teknős EU tiltótiltás és egészen szép súlyt nyom, 2,49 kg. Az egyesület információi szerint átszállították a jászberényi állatkertbe, ahol két hét karantén után mehet is a társaihoz a kifutóba.

Közös kép a tekivel

„Ezúton is ezer köszönet az állatkert együttműködéséért, karantén után megkapja egyedi chipjét és nyilvántartott állat lesz belőle, a továbbiakban nem zavarja őshonos állományunk szaporodását” – írták. Az Alcsi Holt-Tiszából előkerült gyümölcsevő pirája esetében nem történt befogás, a július elején kifogott egyedet nem tették el, csak a készített képek alapján tudták megállapítani, hogy egy pirapitingáról (Piaractus brachipomus) lehet szó.

A Telex idézte fel a szóban forgó eset kapcsán, hogy július elején Balatonszárszónál fogtak ki egy szintén invazívnak számító aligátorteknőst, amelyek egyébként hatalmas károkat tudnak okozni a lokális ökoszisztémában. A pirája kapcsá is szóba került a megtelepedésének kockázata, bár Sólyom Norbert biológus szerint ennél nagyobb kockázatot jelent egy ismeretlen, trópusi halbetegség elterjedése, amely veszélyeztetheti a víztér halállományát.

Képek: Madárfigyelő Szolnok Természetvédelmi Egyesület Fb

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek