Környezetvédelmi sikertörténet a szolnoki napelempark

Megosztás

A Lumen Park Szolnok napelemparkot működtető SolServices Kft. 2023-ban indította el azt a hároméves vizsgálati időszakot, amelynek első éves eredményei most kerültek bemutatásra. Az ökológusok a napelempark megépítése előtt és az első év működése után is felmérték a terület élővilágát – Az ökológiai megfigyelések alapján már most megállapítható, hogy a beruházási területen nem csak a növényfajok, hanem a madárfajok diverzitása is növekedett.

A szolnoki Lumen Park nem csupán Magyarországon, de világszerte is az első olyan természetbarát napelempark, amely a legmodernebb fenntarthatósági eljárásokat alkalmazva valósult meg, kiemelten figyelve a növény- és állatbarát módszerekre, valamint a több évtizedes mezőgazdasági termelés miatt kimerült talaj revitalizálására. – erről írt az ingatlan.com.

A vizsgálatok során alapvető környezeti paramétereket, növényzetet, rovarokat és madarakat figyelnek meg párhuzamosan több helyszínen, így az évek során részletesen összevethető eredmények és átfogó adatbázis jön létre az élővilág változásának kutatásához.

Az eredmények azt mutatják, hogy 2023-ban a növényzet fajszáma jelentősen növekedett a kezdeti állapothoz képest, és a regenerálódó növényzet összborítása is jelentős. Növekedett az értékesebb fajok borítása és a Shannon-féle fajdiverzitás mutató is.

2023-ban a vizsgált területen 23 madárfaj mintegy 697 egyedét figyelték meg, több új faj is megjelent, mint például a kékbegy, a kis őrgébics, az erdei pityer és a kenderike. A fokozottan védett parlagi sas és a kerecsensólyom fészkelési sikerét nem befolyásolta a napelempark létesítése. Az egerészölyv és a vörös vércse előfordulási gyakorisága kifejezetten magasabb lett.

A megújuló energiatípusok közül a napenergia az egyik legjelentősebb fenntartható erőforrás, így egyre nagyobb szerepet kap a hazai energiatermelésben. Emellett a napelemparkok kifejezetten alkalmasak lehetnek az élővilág védelmére és a fajgazdagság növelésére. Ezen létesítmények különösen nagy előnye, hogy megfelelő kialakítás és minimális beavatkozás mellett a megépítésüket követő két-három évtizedre szinte zavartalan életteret biztosítanak a növény- és állatvilág számára, így elősegítik és növelik a biológiai sokféleséget.

“Fontos hangsúlyozni, hogy egy rendkívül sokszínű, eltérő szakmai hátterű és nemzetiségű csapattal értük el mindezt, akikkel mindig a konkrét megoldások megtalálását és tényleges megvalósítását tűzzük ki célul, ezzel pedig egy-két lépéssel mindig a piac előtt járunk” – árulta el a lapnak a kutatási eredményeket ismertető dr. Farkas Gábor, a SolServices Kft. ügyvezetője.

Kép: solservices.hu

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek