„A Tisza beteg, a Tisza halott folyó lesz”

Megosztás

Tisza-tó írott és íratlan szabályok – ez a címe annak a dokumentumfilmnek, amelyet nemcsak a megyénkben, de országosan is jól ismert Ljasuk Dimitry környezetvédelmi aktivista, a tó zöld nagykövete készített. Célja, hogy felhívja a figyelmet a terület jövőjére, valamint edukálná mindazokat a turistákat, horgászokat, hajósokat és bicikliseket arra, hogy mindenki alázattal, tisztelettel élvezze a közös természeti értékeinket. Dimitry Parlamentben elmondott beszéde kőkeményen kimondja a problémákat.

A Szentpéterváron született magyar-ukrán független filmes több éve készít környezetvédelmi alkotásokat, a fókuszában elsősorban a Tisza-tó áll, de 2022-ben SOS Ukrajna címmel mutatta be az adománygyűjtési akcióját a háború sújtotta övezeteket megsegítve.

Első nagyjátékfilmjéről a Szol24-en is olvashattak tavalyelőtt, amely egy önreflexió a világra, amit a Tisza-tó varázslatos világa ihletett. Dimitry két éven keresztül tökéletes harmóniában élt együtt a természettel, a Tisza-tó Abádszalóki medencéjében, egy apró kis birtokon, ez áll a fókuszban.

Ha valaki komolyan veszi a természetvédelmet, akkor az ő – úgy gondolja, közérdekű és ismeretterjesztő témáról van szó, ezért nincs reklám és a moziban sem kell fizetnünk, a teljes filmet ő maga osztotta meg a YouTube-on:

Tisza-tó írott és íratlan szabályok

Független magyar ismeretterjesztő dokumentumfilm a Tisza-tó fenntartható és biztonságos jövőjéért.

„Azért kezdtem el filmezni, hogy újra összehozzam az embert a természettel és megpróbáljam átadni az élet szeretetét” – ír a célkitűzéseiről, a Tisza-tó írott és íratlan szabályok pedig kifejezetten azért készült el, hogy felhívja a figyelmet a tó fenntartható és biztonságos jövőjére.

Ljasuk Dimitryt ezzel egyidőben a hazai kutatók által a Tisza folyó sokkolóan rossz állapotáról tartott tényfeltáró előadására is meghívták, sőt, az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága előtt beszélhetett. Nagyon kemény és megrázó mondatok hangzottak el a szájából:

„A Tisza beteg, a Tisza halott folyó lesz, ha nem segítünk, ha nem vesszük végre komolyan a betegségét. Azt a betegséget, amit mi emberek okozunk! Románok, ukránok, magyarok, szlovákok, szerbek, mi pusztítjuk a szőke folyót közösen” – kezdte.

Hozzátette, miközben a klímaváltozás hatására egyre gyorsabban csökken a vízhozam, a súlyosbodó mederproblémái az Alföld kiszáradásához fognak vezetni. A filmes arra kérte a kormányt, hogy sürgősen tegyenek lépéseket a Tisza megóvása érdekében, majd beszédét Petőfi soraival zárta.

„Többek között szóltam én hozzájok:

Szegény Tisza, miért is bántjátok?

Annyi rosszat kiabáltok róla,

S ő a föld legjámborabb folyója.”

Kép: Ljasuk Dimitry films Fb

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek