Szolnok megyében csak légkondival tudjuk túlélni a nyarat

Megosztás

Hazánkban brutális hőség tombol, az pedig bizonyára senkit nem vigasztal meg, hogy a szakértők, klímakutatók szerint egyre inkább érdemes hozzászokni ezekhez az állapotokhoz a nyári időszakban. A Választási Földrajz a KSH aktuális adatai alapján szemlézte, mekkora a légkondicionált, lakott lakások aránya települési szinten: Jász-Nagykun-Szolnok megye ebből a szempontból jelentősen átlag felett van, sőt, a szolnoki számok még Budapestet is lehagyják.

A légkondicionáló berendezések elsősorban az otthonok és munkahelyek kényelmét szolgálják, mesterséges megmentői lehetnek a forró nyári hónapoknak. Kellemes beltéri klímát biztosítanak és csökkentik a páratartalmat, ugyanakkor a légkondicionálók magas energiafogyasztással járnak, ami növeli a villanyszámlát és hozzájárulhat a környezeti terheléshez.

Egészségügyi kockázatot akkor jelenthet, ha nem tartják megfelelően karban, mivel baktériumok és gombák telepedhetnek meg benne. Egyes becslések szerint a világ lakosságának mintegy 35 százaléka él klimatizált otthonban.

Magyarország ezen a téren elmarad a világátlagtól: a 2022-es népszámlálás szerint a magyar otthonok 27,6%-a rendelkezik légkondival. Ez azt jelenti, hogy a 4 millió lakásból több, mint 1 millió klimatizált, de az arányok területileg nagyon eltérőek.

A fővárosban átlagosan a háztartások 37,4%-a rendelkezik légkondival, ez majdnem 300 ezer lakást jelent a 800 ezerből. Az agglomerációban, például Szigetszentmiklós, Halásztelek, Dunakeszi és Diósd kiemelkedő, több, mint 45%-os ez az arány. A megyei jogú városok között Szeged vezet (46%).

Nem meglepő, hogy Jász-Nagykun-Szolnok megyében, az Alföldön sokan légkondicionálttá tették a lakásukat, de természetesen a szociodemográfiai jellemzők is meghatározóak voltak – az adott település jövedelmi szintje, a lakásállomány minősége, és a helyi gazdaságszerkezet is fontos tényezők.

Megyénkben a legmagasabb arányban a megyeszékhelyen, Szolnokon telepítettek légkondicionálót, a 30 866 lakott lakásból 12 409 rendelkezik ilyen eszközzel a 2022-es adatok szerint. Jászberényben ez az arány 32,5%, Mezőtúron 32,2%, Karcagon 29%.

Budapesten belül is nagy különbségek vannak: míg a történelmi épületekben gazdag belső kerületekben 30% alatti a klimatizált lakások aránya, addig a XIII. kerületben ez az arány 40% körül mozog, amit részben a panel lakótelepek magas aránya magyaráz.

Kép: otthonokesmegoldasok.hu

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek