Országos termésátlag alatt a búza Jász-Nagykun-Szolnok megyében

Megosztás

Az idei száraz és meleg időjárás miatt az őszi vetésű szántóföldi növények betakarítása a szokásosnál mintegy két héttel korábban kezdődött el, és folyamatosan zajlik a hőségben is. Az árpa aratása már befejeződött, és a többi kultúra betakarítása is jól halad, hamarosan a végéhez ér. Sajnos Jász-Nagykun-Szolnok megyében az átlaghoz viszonyítva alacsonyabbak voltak a hozamok.

Az őszi árpa vetésterülete megközelítette a 260 ezer hektárt, ahonnan 1,47 millió tonna terményt sikerült betakarítani, átlagosan hektáronként 5,7 tonnás hozammal. Az eredmények országosan változóak: a dél-dunántúli megyékben 6,5 tonna feletti átlagokkal, míg az észak-alföldi és észak-magyarországi régiókban a csapadékhiány miatt gyengébb hozamokkal zártak.

Az őszi búza aratása is jó ütemben halad, eddig az 864 ezer hektárnyi terület 76 százalékán végeztek. Az országos termésátlag hektáronként 5,7 tonna körül van, ami az elmúlt évekhez képest átlagosnak mondható.

A legjobb eredményeket Baranya és Vas megyékben érték el, míg Pest és Jász-Nagykun-Szolnok megyékben alacsonyabbak voltak a hozamok, ami a csapadékeloszlás különbségeire vezethető vissza. A búza minősége és mennyisége a fajtától és a termelési technológiától is függ.

Az őszi káposztarepce mintegy 174 ezer hektáron került a földbe, betakarításának előrehaladottsága meghaladja a 80 százalékot, hektáronként 2,7 tonna termésátlaggal. A magborsó aratása szintén 80 százalék fölött jár, 2,7 tonnás átlaghozammal.

A tavaszi árpa, rozs, zab és tritikálé betakarítása folyamatos. A rozs nagy részét zölden takarították be az állattartó gazdálkodók, így sok helyen csak becsült termésátlagok állnak rendelkezésre: a rozs 3,1 t/ha, a tavaszi árpa 5 t/ha, a tritikálé 4,4 t/ha, a zab 2,8 t/ha hozammal. A betakarított mennyiség elegendő a belföldi igények és a szokásos export fedezésére. Érdekesség, hogy a Copa-Cogeca értékelése szerint uniós szinten a búza és árpa termesztése 2024-ben 6,3 százalékkal, illetve 9 százalékkal csökkent.

Kép: koroshircentrum.hu

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek