Szolnokon is előadást tartott a NAV az illegális dohánytermékekről

Megosztás

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai az illegális dohánytermék veszélyeire, jogkövetkezményeire hívták fel általános és középiskolások figyelmét országjáró körútjukon. Van is mit tenniük az ügyben, az ízesített elektromos cigaretták (e-cigaretták) népszerűsége a fiatalok körében aggasztó növekedést mutat.

A tájékoztatás szerint általános és középiskolák megkeresésére a Nemzeti Adó- és Vámhivatal bevetési igazgatósága a NAV Képzési, Egészségügyi és Kulturális Intézettel közösen mintegy nyolcszáz fiatalt szólított meg tavasszal a Salgótarjánban, Szolnokon, Budapesten, Pápán, Kaposváron és Tiszaföldváron tartott előadásokon.

A közleményben hangsúlyozták, dohánytermék Magyarországon kizárólag dohányboltokban értékesíthető. Az ízesített elektronikus cigaretta – például az Elf Bar, Poco Bar, Nutristick – Magyarországon illegális, értékesítése szigorúan tilos.

A NAV, valamint a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) szigorúan ellenőrzi a termékek illegális kereskedelmét, és folyamatosan kiszűri ezeket a termékeket a feketepiacról – tájékoztatott a NAV bevetési igazgatósága.

Az e-cigarettákban található nikotin erős addiktív anyag, amely gyorsan függőséget okozhat, különösen a fejlődő agyú fiatalok esetében. A nikotin hatására az agyban változások következhetnek be, amelyek hosszú távú függőséget eredményezhetnek. Bár kevésbé ártalmasak, mint a hagyományos dohánytermékek, mégis számos káros anyagot tartalmaznak, például formaldehidet és egyéb toxikus vegyületeket. Ezek az anyagok légzőszervi problémákhoz, szívbetegségekhez és más egészségügyi problémákhoz vezethetnek.

Számos országban az e-cigarettákra vonatkozó szabályozás még mindig nem elég szigorú. Az ízesített e-cigaretták könnyen hozzáférhetők a fiatalok számára, és a marketingtevékenységek is gyakran célozzák meg ezt a korosztályt.

Kép: depositphotos.com

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek