MÚOSZ: El a kezekkel a független sajtótól!

Megosztás

Állásfoglalást adott ki Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ), miután egyedi, átfogó vizsgálatot indított a Szuverenitásvédelmi Hivatal az atlatszo.hu ellen, mivel bevételeiben magas hányad érkezik külföldi támogatásból. A MÚOSZ tiltakozik az eljárás ellen, s továbbra is tartja korábbi álláspontját: A demokratikus alapelvekkel összeegyeztethetetlen a szuverenitásvédelmi törvény.

A szövetség egy tavaly decemberi közleményére hivatkozik, amelyben azt írták, hogy a demokratikus alapelvekkel összeegyeztethetetlen a szuverenitásvédelmi törvénytervezet. Úgy vélik, a tervezet megszövegezésekor láthatóan mellőzték a jogalkotási törvény intelmét, mely kimondja: a jogszabálynak a címzettek számára egyértelműen értelmezhető szabályozási tartalommal kell rendelkeznie.

A MÚOSZ fél évvel későbbi közleménye szerint bár félelmet nem keltett a törvény, de mégis beigazolódott a gyanú: a független sajtó ellen akkor vetik be, amikor éppen akarják, a gumiparagrafusok tényleg bárkire, bármikor alkalmazhatók, amivel jogbizonytalanságot idéznek elő, sértik a sajtó szabad működését és veszélyeztetik a szólásszabadságot. Ma az atlatszo.hu, holnap valaki más…

Hangsúlyozzák, az atlatszo.hu oknyomozó, tényfeltáró portál, amelynek számtalan cikke foglalkozik a hatalmi visszaélések, korrupciós ügyek leleplezésével. „Az atlatszo.hu működése kényelmetlenné vált a hatalom számára. Most visszavág.”

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége továbbra is hangsúlyozza: e törvény, és a Hivatal működése nem összeegyeztethető a demokratikus alapelvekkel. Magyarországon már van sajtótörvény, ami szabályozza e szektor törvényes működését. Az erősen vitatott szuverenitásvédelmi törvényre hivatkozva indított vizsgálatok támadást jelentenek a szabad sajtó ellen. Szövetségünk tiltakozik e vizsgálat ellen, és követeli az akció leállítását. 

Kép: Novák Katalin Fb

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek