Nemzetiségi választások – csalássorozatról beszél a roma önkormányzat elnökhelyettese

Megosztás

A Sztojka Attila romaügyi kormánybiztos által vezetett Cigány Közösségek Szövetsége (CiKöSz) toronymagasan nyert a nemzetiségi választáson. A több mint 96 ezer érvényes szavazatból a CiKöSz 71700-at kapott, ez 74,5 százalék, míg a másik induló, a Roma Polgárjogi Mozgalom (RPM) 24500-at, ami 25,5 százalék. A választás előtti napokban olvashatták a jászladányi riportunkat az abszurd roma-magyar névjegyzéki kavarásról: itt a fideszes polgármesternek megfelelő jelöltek nyertek.

A kormánypárti CiKöSz összesen 35 mandátumot szerzett a 47 fős Országos Roma Önkormányzatban (ORÖ), míg az RPM 12 mandátummal végzett. Ez kiemelkedő többséget jelent, bár nagyon sok, 24 ezer volt az érvénytelen szavazat.

Lakatos Oszkár, az ORÖ elnökhelyettese arról beszélt a Népszavának, a roma választási folyamat „csalások sorozata” volt. Jászladányon is keményen ment az etnobiznisz, bár ez jogilag támadhatatlan, hiszen mindenkinek alkotmányos joga a szabad identitásválasztás, „csupán” erkölcsileg aggályos.

A nagyközségben néhány nappal a voksolás előtt derült ki, hogy olyan helyi szavazópolgárok is jogosultak lettek voksolni a roma nemzetiségi jelöltekre, akiknek köztudottan semmi közük a népcsoporthoz. Forrásunk szerint, aki dokumentumokkal támasztotta alá az értesüléseit, tucatjával jelentettek be ilyen lakosokat, köztük önkormányzati dolgozókat. Ezen felül a polgármester férje, Bertalan László szintén regisztráltatta magát a Fidesszel szoros viszonyt ápoló FIROSZ-os elnök hatalomban tartásáért.

„Ők akarják megszabni, hogy a Lólé Gyuszikát meg az ő csapatát válasszák meg, ahogy itt Ladányon mindent ők határoznak meg, Pócsnak a bábjai. Erre megy ki a játék, semmi másra” – hangzott el egy ladányi lakostól.

Ez pedig sikerült is – a Pócs János országgyűlési képviselő és a helyi fideszesek is által támogatott FIROSZ-os csapat kivétel nélkül bejutott, Lólé Gyulát 69,93 százalékkal választották képviselőnek.

Kép: Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek