Muzsikáló Magyarország – Jászsági cigányzenészek vendéglátóhelyi foglalkoztatását is segítik

Megosztás

Egymilliárd forintos keretösszegből segíti a kormány országszerte mintegy 100 együttes 456 muzsikusának négy havi vendéglátóhelyi foglalkoztatását a Muzsikáló Magyarország 2024 programon keresztül, amely a Dankó Pista-emléknapon, június 15-én nagyszabású nyitórendezvénnyel veszi kezdetét Budapesten. A listán megtaláljuk a jászsági Zsiga István zenekarát is, akik a Pipacs Étteremben zenélnek majd.

A Muzsikáló Magyarország 2024 programnak köszönhetően 97, 4-6 fős, vonósokból, klarinétosból és cimbalmosból álló cigányzenekar játszhat négy hónapon keresztül a programmal együttműködő vendéglátó üzletekben. A támogatáson keresztül a kormány átvállalja a heti 4 nap, napi 3 órás éttermi élőzene költségét a vendéglátóhelyektől.

A tájékoztató idézi Könnyid Lászlót, az MTÜ vezérigazgatóját, aki szerint az élő zene varázsát a vendégek szívesen osztják meg ismerőseikkel személyesen, vagy online, így a cigányzenekarok sikeresen növelhetik a vendégek számát, ezáltal pedig a vendéglátóhelyek bevételét is. “A Dankó Pista-emléknapon – a program nyitányaként – ezek a zenekarok a főváros számos pontján, közel 80 étterem, kávézó és cukrászda teraszán elevenítik fel azt a kort, amikor a vendéglátást még muzsikaszó kísérte hazánkban” – emelte ki az MTÜ vezérigazgatója.

A következő hónapokban a zenekarok közül 58 muzsikál majd a fővárosban és 39 vidéken a program részeként. Pest megyében 13, Hevesben 5, Borsod-Abaúj-Zemplénben 4, míg Csongrád-Csanádban 3 együttes nyert még támogatást. Nógrád, Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar, Zala és Komárom-Esztergom vármegyék 2-2, míg Vas, Veszprém, Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megyék 1-1 zenekara zenél a programban, Jászberényben, a Pipacs Étteremben Zsiga István zenekara. A beadott pályázati lapok alapján a legidősebb zenész a 80-as éveiben jár, míg a legfiatalabb muzsikus a “Z” generáció tagja – alig 20 éves.

A Muzsikáló Magyarország 2024 nyitórendezvénye június 15-én lesz Budapesten a maga korában világhírű prímás születésnapjához igazított Dankó Pista-emléknapon. A cigánymuzsikusok repertoárján Dankó Pista híres nótái mellett felcsendülnek komolyzenei átiratok, opera- és operettrészletek, filmzenék, és klasszikus slágerek is. A részletes programról információk megtalálhatók a dankopistaemleknap.hu oldalon – olvasható a közleményben.

MTI-információ

Kép: Gémesi Balázs

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek