A szolnoki Autizmus Centrum ovisai egy tanmesével hívják fel a figyelmet a napozás veszélyeire

Az Autizmus Centrum logója (Forrás: ligetutiiskola.hu)

Megosztás

Már a bőrünkön érezzük a beköszöntött nyarat. A dm Kft. 14. alkalommal írta ki a Nap Gyermekei programot, amelynek szakmai partnere a Magyar Rákellenes Liga. A szakemberek segítségével hívják fel a nyilvánosság, főként a szülők és a pedagógusok figyelmét minden évben a nyári napozás veszélyeire. Az óvodás csoportok egy napvédelmi mesét költöttek, és azt illusztrálták festéssel, ragasztással, rajzzal, bármilyen technikával. Sok egyéb díj mellett a nyertes óvoda kétmillió forintos udvarfelújításnak örvendezhet. Eredményhirdetés a jövő héten várható. A számtalan induló hazai óvoda közül a Szol24 a szolnoki Liget Úti Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Óvoda, Általános Iskola és Készségfejlesztő Iskola (EGYMI) pályázatát és magát az intézményt mutatja be.

(EGYMI) pályázatát és magát az intézményt mutatja be.

A szolnoki Liget Úti Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Óvoda, Általános Iskola és Készségfejlesztő Iskola (EGYMI) bejáró jellegű, gyógypedagógiai intézmény, amelynek jogelődjei 1947 óta oktatják Szolnokon az értelmi fogyatékosokat. Az Autizmus Centrum 2019-ben kezdte meg működését a Liget Úti EGYMI tagintézményeként. Az autizmus spektrum zavarral élő óvodás és iskoláskorú gyermekek és fiatalok számára speciális szükségleteiknek megfelelő sérülés specifikus és egyéni szükségleteikhez igazodó módszereket és tananyagokat fejlesztenek ki és alkalmaznak.

A hozzájuk kerülő kisgyermekeknek jelenleg két óvodai csoportban nyújtanak sérülés specifikus ellátást. Fejlesztési céljaik között szerepel a szociális kapcsolatteremtés elemeinek tanítása, beszéd, vagy annak hiányában alternatív, vizuális kommunikációs eszközökkel történő kommunikáció használatának tanítása. Tanulást megalapozó készségek, mint a figyelem, emlékezet, beszédértés, monotónia tűrés és a szabálykövetés fejlesztése, a fejlődési kornak megfelelő játéktevékenység elsajátításának segítése, az általános iskola autizmus spektrumzavarral élő tanulók számára az Autizmus Centrum hat osztályában.

Az intézmény biztosítja az alapfokú oktatásból kikerülő, értelmileg akadályozott fiatalok nappalis képzését is. A tanulókat az önellátás, önkiszolgálás önmagukhoz mért legmagasabb fokára szeretnék eljuttatni. Cél, hogy a fiatalok a társas kapcsolatokat alakítsanak ki és tartsanak fenn, egészségesen éljenek, óvják a környezetet és szabadidejüket önállóan szervezzék. Lehetőség szerint a szükséges mértékű támogatással dolgozzanak, akár rehabilitációs foglalkoztatás, akár integrált foglalkoztatás formájában.

Bóka Barbara, a Liget Úti Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Autizmus Centrum tagintézmény vezetője elmondta, a fenntartóval a Szolnoki Tankerületi Központ pályázati csoportjával együtt, kiemelt figyelmet fordítanak a nevelés- oktatás folyamatos fejlesztése miatt fontos pályázati forrásokra. Folyamatosan nyomon követik a Pályázatfigyelő oldalát és a pályázati csoport szakmai segítséget nyújt a pályázatok elkészítéséhez, illetve maguk is készítenek pályázatokat. Így a dm „Mesés napvédelem!” –programjáról is a fenntartó tájékoztatta őket. A dm pályázatán tavaly vettek részt először, akkor nem nyertek és idén újra próbálkoztak.

A tanmese alapján készült pályamunka (Forrás: dm-egyuttegymasert.hu)

Mivel az óvodába járók sérült gyerekek, autizmus spektrumzavarral együtt élők, illetve értelmileg sérültek, ezért a képpé varázsolt történet elkészítése közben a gyógypedagógus kollégák sérülésükhöz és egyéni képességeikhez igazodva támogatták, segítették az ovisokat – fejtette ki Bóka Barbara. Többféle technikát alkalmaztak a pályázatra készülő kép elkészítése során. Ragasztást, mozaikképet, színezést, festést, papírhajtogatást a szerint, hogy a gyermekek szívéhez melyik technika áll közel, illetve ki, miben ügyes. Nem egy nap alatt alkották meg a pályaművet. Az elkészítés során a gyerekek egyéni ötleteire helyezték a hangsúlyt. A nyeremények mellett a dm pályázat elkészítésében lényeges motivációnk volt az alkotás öröme, valamint az, hogy a gyermekek tevékenységbe ágyazottan, játszva sajátíthatnak el fontos ismereteket, komplex módon fejlődik személyiségük.

A gyógypedagógusok, óvó nénik, olyan mesét írtak, aminek főszereplői maguk az óvodába járó gyerekek. Nyilván a neveket megváltoztatták. Egy tanmesét írtak, hogy a gyerekeknek hogyan kell a Nap kedvezőtlen hatásai ellen védekezni, hogy örömmel éljék át a nyári nagy melegeket és a vakációt. Egy ikerpárról szól egyébként a történet és mivel a tavalyi pályázatnál egy napvédelmi társasjátékot kellett elkészíteni, ezt is beleszőtték a meséjükbe. A tavaly elkészített társasjátékot is felhasználva segítenek a gyerekeknek a nap- védelmi szabályok tanulásában. A megírt tanmesét minden nap elolvasták a gyerekeknek, mert ezzel is segítették őket, hogy megtanulják, majd betartsák a napvédelmi szabályokat. „Ha azt mondja anyukám, hogy vegyem föl a kalapot a Nap ellen, akkor föl kell venni, igyunk sok vizet, és engedjük meg anyukánknak, apukánknak, hogy bekenje naptejjel a bőrünket.” – magyarázta el az Autizmus Centrum tagintézmény vezetője, akinek a Facebook profilján megtudható, hogy a Varázs program rajzpályázaton is elindultak a Liget Úti Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Autizmus Centrum óvodásai. Siker esetén újjá varázsolhatnák az intézmény külső homlokzatát.

A pályázaton már mindenképpen nyertek, hisz a gyerekek hasznos ismeretekkel gazdagodtak és a kiíró jóvoltából naptejcsomaggal gazdagodnak.  Sokan összefogtak az óvodáért a világhálón Facebookos szavazataikkal, s ezáltal a kis óvodások érezhették, érezhetik nincsenek egyedül, figyelnek rájuk. A pályázaton 100000 Ft értékű Fray Play Trade játék ajándékutalványt nyerhet az óvoda, s teljesülhet egy álmuk újjá varázsolhatják játszó udvarukat. Már csak pár napot kell aludni és kiderül sikerül – e idén győzni a Liget Úti Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény óvodásainak a pályázaton.

Fotó: dm-egyuttegymasert.hu, ligetutiiskola.hu

Források: new.ligetutiiskola.hu, dm-egyuttegymasert.hu

Kapcsolódó cikkek