Vasárnapi túrával emlékeztek a Doni katasztrófa áldozataira Szolnokon

Megosztás

Január 12-én, pénteken volt a 81. évfordulója a Doni katasztrófának, amely a II. világháború legnagyobb magyar katonai tragédiája volt. Szolnokon vasárnap emléktúrával tisztelegtek az elesett katonák előtt.

A 2. magyar hadsereget német követelésre, kormányközi egyezmény alapján küldték ki a keleti frontra, felfegyverzésüket illetően pedig csak szóbeli ígéretet kaptak Berlinből. Mintegy 200 ezer katonát küldtek ki 1942 tavaszán a Don-kanyarba. Az első magyar kontingens 1942. július 7-én érte el a Dont, ahol védekező állásokba rendeződtek a Voronyezs és Pavlovszk közötti 208 kilométeres szakaszon.

Már a nyár folyamán jelentős harcok folytak a folyó nyugati partján megmaradt szovjet hídfők felszámolása miatt, de a magyar hadsereg támadásai nem jártak sikerrel, és már ebben az időszakban csaknem 27 ezer magyar katona vesztette életét.

1943. január 12-én a szovjet hadsereg általános támadást indított, amely teljesen megsemmisítette a 2. magyar hadsereget.
A történészek szerint 125-130 ezer katona esett el, sebesült meg és került fogságba. Közülük 49-50 ezren estek el a csatákban, és csaknem ugyanennyien sebesültek meg, a hadifogságba esettek száma pedig 27-28 ezerre tehető, amit 3-4 ezren élhettek túl.

Vasárnap kilenc órakor indultak el a szolnoki Kilián úti MH Kiss József 86. Helikopterdandártól a Kiss Antal-emléktúra résztvevői, akik a Don-kanyarban elesett magyar honvédekre emlékeztek az eseménnyel. Az Ejtőernyősök Szolnoki Szervezete ezzel a túrával a katonai példamutatás, a töretlen kitartás és a hazaszeretet fontosságát hangsúlyozta.

A résztvevők mécseseket gyújtottak a Szolnoki Katonai Repülőtér bejáratánál, majd teljesítették a kilenc és fél, tizenöt, illetve huszonkét kilométeres távok valamelyikét.

Fotó: Szoljon.hu

Kapcsolódó cikkek