Hatalmas akkumulátortelepet építenek jövőre Szolnoknál és felpörögnek a hálózatfejlesztések

Megosztás

2024-ben fog igazán beindulni a hazai villamosenergia-hálózat fejlesztése, felépül egy sor új alállomás, trafókat cserélnek le, távvezetékeket korszerűsítenek, Szolnoknál 20 megawattos energiatároló épül.

Már idén is voltak, de jövőre tömegessé válnak a hazai villamosenergia-hálózat fejlesztését célzó beruházások – közölte az Energiaügyi Minisztérium. Hazai és uniós forrásokból összesen 160 milliárd forinttal támogatja az állam az ellátásbiztonság növelését célzó és további zöldenergia-termelő kapacitások kiegyensúlyozott hálózatba kapcsolását is megalapozó fejlesztéseket.

Többek között a következő helyeken épül (vagy épült fel már idén) új alállomás: Debrecen-Macs, Eger, Heves, Mezőcsát, Miskolc, Őrmező és Szeged-Fehértó. Új trafót kapott (vagy a régit lecserélték) a bicskei, oroszlányi, perkátai, sándorfalvi és tiszalöki alállomás. További fejlesztések, rekonstrukciók zajlottak vagy indultak Detken, Dunaújvárosban, Hatvanban, Kelenföldön, Kerepesen, Solymáron, Szolnokon és a Tatabányai Ipari Parkban.

2024-ben új alállomást létesítenek egyebek mellett Jászfényszarun.

Fejlesztik a távvezetéket több száz kilométeren egyebek mellett a Cegléd–Szolnok, Csongrád–Szentes, Jászberény–Nagykáta–Lőrinci–Nagybátony, Sajóivánka–Borsodnádasd, Sándorfalva–Kistelek–Kiskunfélegyháza–Kecskemét és Szabadszállás–Dunaújváros áramhálózati összeköttetéseken.

A MAVIR át fogja épteni a nagy forgalmú autópályák feletti távvezetéki keresztezéseket is az ellátásbiztonság növelése érdekében, és egy 20 megawattos energiatárolót is létesít Szolnok térségében (erre már nyáron kiírták a közbeszerzést, de eredményt még nem hirdettek), amivel a környéken jelentkező naperőművi csatlakozási igényeket elégítenék ki.

A minisztérium emlékeztetett, hogy 2023-ban rekordmennyiségű, az előző évi csúcsot több mint másfelszeresen felülmúló napenergia-kapacitás létesült Magyarországon, és hogy a jelzett fejlesztéseknek is köszönhető, hogy január 1–vel feloldják a háztartási napelemek betáplálási korlátozását a hálózat 93 százalékán.

A fejlesztések – mint a tárca közleményében írják – “nélkülözhetetlenek a növekvő lakossági és ipari energiaigények kiszolgálásához.

Forrás: hvg.hu

Kapcsolódó cikkek