Nőtt a készültség a Zagyva mentén

Megosztás

A KÖTIVIZIG II. fokúra emelte az árvízvédelmi készültséget a Zagyva Újszász-Szászberek és Jászberény közötti védvonalszakaszán.

A Tisza felső szakaszán, Tiszabecs és Tiszapalkonya között az elmúlt napok csapadékos időjárásának köszönhetően újabb árhullám alakult ki. A Tiszakeszi alatti szakaszon jelenleg lassú apadás figyelhető meg.

A mellékfolyók – a Túr, a Szamos, a Kraszna, a Bodrog, a Sajó és a Hernád – szintén áradnak. A Tisza vízállásai térségünkben ma reggel 7 órakor: Tiszafüred 553 cm, stagnáló, Kisköre-alsó 556 cm, apadó, Szolnok 605 cm, apadó, Tiszaug 463 cm, apadó.

Az elmúlt napok jelentős mennyiségű csapadéka, valamint a hó olvadása miatt a Zagyva-Tarna vízrendszerben árhullám vonul le, mind a Zagyván, mind pedig a tarnai ágon.

A KÖTIVIZIG december 14-én 12 órától II. fokúra növelte az árvízvédelmi készültséget a Zagyva Újszász-Szászberek és Jászberény közötti 99 kilométer hosszú szakaszára vonatkozóan. Ezen kívül a folyó Újszásztól a Tisza torkolatáig terjedő védvonalszakaszán I. fokú készültség lépett életbe.

A tarnai ágon érkező árhullám éjszaka elérte a Zagyva jásztelki szelvényét, 500 cm fölötti vízállást eredményezve. A zagyvai ágon levonuló árhullám hatására reggeltől újabb vízszintemelkedéseket mértek, ami késlelteti a korábban előrejelzett tetőzés időpontját.

Vízállások ma reggel: Jászberény 297 cm, áradó, Jásztelek 505 cm, áradó (III. fok 500 cm), Szászberek 463 cm, áradó.
A jászdózsai vízhozammérés adatai alapján módosított tetőzés a Zagyván Jászteleknél 520 plusz-mínusz 10 cm-es vízállással december 15-én az éjszakai órákban várható.

A Hortobágy-Berettyón a borzi vízmércén mért áradó vízállás miatt el kellett rendelni az I. fokú árvízvédelmi készültséget a folyó jobb partján, 52 kilométer hosszan. A ma reggeli vízállás Borznál 296 cm, áradó (II. fok 300 cm).

A Hármas-Körös és a mellékágai a csapadék hatására szintén áradnak. A vízállások ma reggel: Gyoma, 381 cm, áradó, Szarvas 467 cm, áradó (I. fok 600 cm), illetve Kunszentmárton 507 cm, áradó.

Belvízvédekezés
Az igazgatóság jelenleg II. fokú belvízvédelmi készültséget tart fenn a kiskörei, a jászkiséri, a jászberényi, a kisújszállási és a karcagi szakaszokon, I. fokú készültség mellett védekeznek a kunhegyesi, a mezőtúri, a törökszentmiklósi, a cibakházi és ma reggeltől a ceglédi szakaszokon. Így az igazgatóság működési területén egy kivétellel mindegyik belvízvédelmi szakaszon készültség van érvényben.

A belvízzel borított terület nagysága a tegnapi 7300 hektárról mára 11 ezer hektárra nőtt, ami nagyjából fele-fele arányban oszlik meg Heves és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyék között. A szivattyúkkal a befogadókba átemelt vízmennyiség az elmúlt 24 órában 2,4 millió köbmétert tett ki.

Ahol lehetséges, a csapadékból keletkezett belvizeket a területen tartja a vízügy, hiszen a talajvíz helyenként még mindig nem érte el az ideális szintet. A szakemberek elsődleges célja most az, hogy a kialakuló belvízmennyiséget megőrizze és tározza a szárazabb időszakokra. A legnagyobb és legjobb víztározó pedig a talaj, ezért a belvizet nem vezetik el azonnal a területekről, hanem időt hagynak a természetes beszivárgásra, közölte a kötivizig.hu.

Kapcsolódó cikkek