Szolnoki méhész is díjat kapott a Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztiválon

Megosztás

A tizennegyedik Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztiválon az Év kiváló magyar méze a gyékényesi Pálfy-Oszkó Méhészet nyári virágméze lett, az egyéb fajtaméz kategóriában pedig egy szolnoki méhész, Gujka László terméke kapta meg az első helyezett díját.

Árgyelán János versenyigazgató, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) Békés megyei szaktanácsadója, a rendezvény egyik főszervezője elmondta, majdnem négyszáz mintát küldtek be az ország számos pontjáról. Összesen negyvennyolc minta jutott tovább, amiket laboratóriumi vizsgálatoknak vetettek alá.

A Pálfy-Oszkó Méhészet nyári virágméze elnyerte a legjobb vegyesméz kategória fődíját is. A legjobb akácmézet Ballér Róbert készítette Somogyjádon, a legjobb repcemézet pedig a pécsváradi Tojzán Zoltán. Fajtaméz kategóriában a kaposmérői Hanzel Róbert hársméze nyert tavaly és idén egyaránt. Az egyéb fajtaméz kategóriában a szolnoki Gujka László ámor méze kapta az első helyezett díját.

Idén egy innovatív különdíjat is kiosztottak, amit a harkányi Farkas Róbert kapott. A terméke egy méz alapból készített pillecukor, amivel még a zsűri tagjai sem találkoztak soha.

Tisztaság, víztartalom, a jellemző szín, a méz fajta szerinti illat jellege, az íz tisztasága, a csomagolás, a harmónia és az összbenyomás: a szakemberekből álló zsűri elsősorban ezeket az értékelési szempontokat vette figyelembe.

Gujka László 1997-ben kezdett el méhészkedni egy szakmailag magas szinten tevékenykedő méhésznél. Immáron több mint 10 éve önállóan dolgozik a családjával, kétszáz méhcsaláddal rendelkezik.

Gujka a honlapján azt írja, ezt a szép hivatást a méhek és a természet szeretete nélkül nem lehet csinálni. Nagy odafigyelés és alázat kell ahhoz, hogy az “egyensúlyt” megtaláljuk az ember és a természet (méhek) között.

Kép: Gujka László Facebook oldala

Kapcsolódó cikkek