Nem akarták kifizetni a tisztességesen ledolgozott munkáért

Megosztás

Szomorú, amolyan magyaros történetet osztott meg egy nő egy jászberényi Facebook-csoportban: a meg nem nevezett munkáltató nem akarta kifizetni a tisztességesen ledolgozott munkanapokat, végül nagy nehezen mégis fizettek.

A posztoló arról ír a Bosszankodó Jászberény nevű csoportban, hogy csomagolói állást talált, két napon keresztül fizikai munkát végeztek a cégnél, azonban a munkáltató csak öt ledolgozott nap után akart fizetni, ami nincs a szerződésbe foglalva. Hozzáteszi, ötvenezer forintról sem beszélünk, és lám, ennyit ér a munkáltató becsülete a munkavállaló felé. A történet azzal zárul, hogy a munkaügyi bíróság említésének hatására az érintettek végül a pénzükhöz jutottak.

Bár ennyi az összes konkrétum, amit tudunk, de a szerződésekkel való ügyeskedés és a feketemunka ettől függetlenül virágzik Jász-Nagykun-Szolnok megyében.

Néhány héttel ezelőtt a Szol24 írt róla, hogy a foglalkoztatás-felügyeleti hatóság első féléves összefoglalója szerint a foglalkoztatók és a munkavállalók között is sokkal nagyobb arányban merültek fel szabálytalanságok Szolnok megyében az országos adatokhoz viszonyítva.

A feketemunka általánosságban az adózási, jogi és szociális rendszerek kijátszását jelenti a munkaerőpiacon. Elsősorban a vendéglátásban és az építőiparban tapasztalható a jelenség, de ahogy látható, az irányított munkafolyamattal járó gyártósorban is találni visszaéléseket, vagy olyan eseteket, amikor a szerződés ellenére nem akarnak fizetni.

Mit tehetünk ezellen, mint munkavállalók? Elsősorban ismerjük a munkajogainkat, mindig szülessen írásos szerződés a munkáltatótól, amely tartalmazza a munkakörülményeket, a béreket, a munkaidőt és más fontos információkat. A hivatalos dokumentáció segít elkerülni a jogi vitákat és biztosítja a munkajogi védelmet.

Kép: nemetorszagi-magyarok.de

Kapcsolódó cikkek