Egy titkos ázsiai oázis rejtőzik Szolnoktól nem messze

Megosztás

A tápiószentmártoni Mózes Csaba raktárosként dolgozik, de civilben legszívesebben kertészkedik, de nem úgy mint mások. A hagyományos konyhakerti növények helyett örökzöld bambuszt nevel.

A bambuszok elegánsak, kecsesek és változatosak, nem csoda, hogy mindenkinek feltűnt a fiatalember különleges hobbija.

Mózes Csaba nyolc évvel ezelőtt vásárolta meg az 1900 négyzetméter területen elterülő tápiószentmártoni telket, ami akkor rettentően elhanyagolt állapotban volt. Nem is lehetett mást tenni, mint az egészet ledózerolni és tiszta lappal indulni.

A munkálatok és a parkosítás közben ébredt rá Csaba, hogy szeretne egy saját bambuszligetet és most ott tart, hogy közel 50 négyzetméteren nevelgeti a különleges növényt és még egyszer ugyanekkora területet szeretne velük benépesíteni.

A bambusz szóról a hobbikertészek nagyobb részének a kiirthatatlanul terjeszkedő, buja növényzet ugrik be, pedig Csaba szerint nem ilyen egyértelmű a dolog.

Ezek a tövek valóban látványosan elszaporodhatnak, illetve a szomszédokkal ápolt jó viszonyt is „felrúgják”, mivel több 10 méterre is terjeszkedhet a rizóma hálózatuk a felszín alatt. A teljes képhez hozzátartozik, hogy akadnak szerényebb fajok, amilyenek például a Fargesia nemzetség tagjai, ezek a növények tőben terjednek, nem tarackolva

– magyarázta a növényvédelmi technikus a Sokszínű Vidéknek.

Mózes Csaba kertjében természetesen a bambuszokon kívül számos szépséges növény megtalálható, közel 100 fajtát nevel.

A kedvencei a Dragunculus (sárkányvirág) és a Júdásfa. A sárkányvirág egy varázslatos gumós növény, amely a trópusi esőerdőben ember nagyságú virágokat növeszt. A júdásfát pedig az teszi a fiatalember számára különlegessé, hogy virágait a több éves fás részein hozza.

Fotó: Mózes Csaba

Kapcsolódó cikkek