Az első vármegyei napot rendezik meg a hétvégén Szolnokon

Megosztás

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Önkormányzat szeptember 23-án rendezi meg Szolnokon az I. Vármegyenapot. Az esemény szinte valamennyi helyszíne a Tiszához, éltető folyónkhoz kötődik: a programok a Tiszai hajósok terén, a Tiszavirág-híd lábánál felállított színpadon és a Tisza partján zajlanak.

A program célja vármegyénk értékeinek, ízeinek és hagyományainak népszerűsítése és mindezeken keresztül a vármegyéhez, a Jászkunsághoz tartozás érzésének erősítése az itt élőkben.

Ezért a szervezés során törekedtek arra, hogy térségeink kulturális örökségének minél nagyobb szeletét be tudják mutatni a fellépőkön keresztül, illetve a helyi termelők és kézművesek jelenlétével elhozzák a vármegyeszékhelyre a Jászkunság ízeit, illatát.

A kézműves alkotások révén pedig azt a szellemi és kreatív alkotóműhelyt idézik meg, amelyben helyet kapnak az itt élő és alkotó tehetségek, ugyanakkor a települési önkormányzatok által előállított kézműves termékek sem maradnak ki.

Fontosnak tartják, hogy mindazok az együttműködő partnereik is együtt ünnepeljenek, akikkel együtt dolgoznak Jász-Nagykun-Szolnok megye fejlődéséért.

Természetesen egy ilyen volumenű esemény nem valósulhat meg a történelmi örökségünket szimbolizáló jász és nagykun kapitányok megtisztelő jelenléte nélkül. Ők a tartást, az erőt, a mércét és mértéket jelentik. Szimbólumok ők, az autonómia, egyszersmind a “rendelkezés szabadságának” jelképei.

Szolnok, a vármegye székhelye hagyományosan katonaváros. A Magyar Honvédség alakulatai ezer szállal kapcsolódnak a város és a vármegye életébe a sport és kultúra területén is. Ezt a hagyományosan erős kötődést tovább erősítjük az I. Vármegyenapon az MH 3. Területvédelmi Ezred 68. Területvédelmi Zászlóalj dinamikus harcászati bemutatójával, lézerpuskalövészetével, álcafestésével; az MH Összhaderőnemi Különleges Műveleti Parancsnokság katonai fegyverzettechnikai bemutatójával és Toborzó Ponttal, katonai emlékkép és a Hadkiegészítő Parancsnokság sorkatonai emlékkiállításával.

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottságának munkatársai a “Biztonság hete” akció keretében szervezett interaktív játékokkal, a Tiszai Vízirendészeti Kapitányság pedig járműbemutatóval (mentőhajó, jet-ski) csigázzák fel az érdeklődők kíváncsiságát, hogy mit és mit ne tegyenek a biztonságos közlekedés érdekében.

A programot főzőverseny színesít, amelyre eddig már közel 30 csapat nevezését fogadtak. A gasztronómiai megméretés középpontjában a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Értéktárban szereplő ételek elkészítése áll. Így minden bizonnyal isteni finom tiszai halászlevelek, gulyásételek vagy éppen karcagi birkapörkölt rotyog majd a főzőedényekben.

A téren gazdag gyermekprogram – népi játékok, kézműves foglalkozások -, az idén 50 éves „Tisza-tó 50” jubileumi kiállítás is várja a látogatókat Tiszafüred Város Önkormányzata és a Kiss Pál Múzeum jóvoltából, emellett a Jász-Nagykun- Szolnok Vármegyei Értéktár, valamint a határon túli testvérmegyénk, Maros megye is bemutatkozik.

A napot a Bagossy Brothers Company nagykoncertje zárja.
Az egész napos esemény ingyenesen látogatható.

Forrás: Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Önkormányzat Facebook

Kapcsolódó cikkek