Új ravatalozót adták át Karcagon

Megosztás

Ünnepélyes keretek között adták át a minap Karcagon a Déli temető új ravatalozóját. Az alapkő letétele óta 17 hónap telt el.

Koncz Tibor esperes az átadáson elmondta, hogy az 1760-as, 1780-as években az ősi Déli temetőt alapították a mai Jókai út végén, azt már belakta a város. Ezt, a mostani temetőt 1828-ban alakították ki. Azt is elmondta, a XVIII. század vége és a XIX. század volt az, amikor a ma ismert temetőt létrehozták és már ott is engedték a ravatalozást, illetve a prédikáció, mise megtartását. Ehhez képest még 100 évnek kellett eltelni, hogy elinduljon a ravatalozók kiépítésének a rendszere, mert az emberek nagyon ragaszkodtak a hagyományaikhoz. Az otthoni ravatalozáshoz és a templomhoz. Nagyon nehezen álltak arra rá, hogy nem a családi háznál kell elbúcsúzni az elhunyttól. Úgy érezték, tiszteletlenség. Jellemző adat, hogy a karcagi első ravatalozót éppen ebben a temetőben, a református egyház az 1930-as évek legelején építette meg. Ugyanebben az időben valósult meg például Debrecenben is az első ravatalozó. Tehát a Nagyerdei ravatalozó és a karcagi Déli temetőben egyszerre készült el. Érdekes például, hogy Kunhegyesen csak 1977-ben épült meg az első. A hagyományt, ameddig tartott, hordozták, de amint lehetett, megépítették ezt a régi zavartalanozót, ami több mint 90 éve szolgál – mutatott a régi épületre az esperes.

A református gyülekezet úgy döntött, hogy a századik születésnapját nem szeretné megélni, ezért úgy döntött, hogy új ravatalozót épít. 2005-ben a területet kivették a sírhelykiadási rendszerből.

– Kedves barátaimnak, felelős kormányzati vezetőknek és a magyar kormánynak, valamint a gyülekezeti adományozóknak köszönhetően végül bruttó 317 millió 754 ezer forintos összeggel 2021. novemberétől megkezdődhetett a ravatalozónak a tervezése és előkészítési munkálatai. Tehát 2021. november – ez volt az első dátum, amikor meghirdettük, hogy a ravatalozó megépítése elindul. 2022 január 10-én írtuk alá a támogatói okiratot, majd elkezdődtek a tervezési munkák, március 26-ra megvolt a jóváhagyott engedélyezési és kiviteli terv: a ravatalozó épületnek a teljes nettó területe 265,7 négyzetméter. Két egyforma az ravatalozó szoba van, ez 52,2 négyzetmétert jelent szobánként. Van egy 85 négyzetméternyi zárt búcsúztató tér, hogy eső, hó esetén legyen hova bevonulni a búcsúzóknak. Ezen kívül van még az épületben egy hűtőhelyiség, öltöző, takarítószertár, és nemenkénti WC. A ravatalozó épülete körül, 400 négyzetméter térkővel ellátott nyitott tér. Illetve két urnafal, 192 urna lehetőséggel – sorolta az esperes, majd név szerint megköszönte mindenkinek a minőségi, precíz munkát a ravatalozó tervezésétől a kivitelezésig. Az épület a használatbavételi engedélyt július 15-én kapta meg.

A fenntartó, Református Egyházközség a ravatalozók üzemeltetésében megállapodást szándékozik kötni a két városi temetkezési vállalkozással. A következő lépésben nem állunk meg, az a feladatunk, hogy a régi ravatalozót lebontsuk, helyére pedig egy, a mozgáskorlátozottak számára is fenntartott parkolót alakítsunk ki. Mi így szeretnénk szolgálni a várost és a lakosságot is. Mindent igyekszünk megtenni azért, hogy kegyeleti és emlékező hellyé alakítsuk a város legnagyobb, leglátogatottabb temetőjét – zárta gondolatait az esperes.

– Az egyik kötelességet talán most sikerült hosszú évek után teljesítenünk nekünk, karcagiaknak, hiszen a Déli temetőben egy olyan ravatalozó épült, amely méltó a városhoz, méltó a közösséghez és méltó azokhoz a szeretteinkhez, akiktől itt fogunk végső búcsút venni. Hiszen tudjuk, hogy a régi ravatalozó épülete majdnem 100 éves, és látszik is rajta. Látszott már tíz évvel ezelőtt, húsz esztendővel ezelőtt is, és minden karcaginak aki idejött búcsúztatni a temetőbe, eszébe jutott, hogy kellene egy szebb, egy méltó a közösségünkhöz, a városhoz illő ravatalozót építeni. És ebben csoda történt, mert a csodához azért több kell! Összefogás, munka és a csillagok sikeres állásával megépült egy olyan ravatalozó, amely méltó a közösséghez – mondta a politikus, aki szerint egy ravatalozó nem lehet soha nem szép, de méltóságteljes, olyan, amilyen hozzánk illik, közösségünkhöz illik.

– Kívánom a város minden lakójának, hogy gyarapodjunk, úgy tudjunk búcsúzni, ahogy éltünk, méltóságteljesen, a Nagykunságnak megfelelően. Köszönöm szépen, hogy itt lehetek, és köszönöm, hogy új ravatalozót tudtunk építeni a minisztérium, Varga Mihály miniszter úr segítségével a Református Egyház közreműködésével – fogalmazott F. Kovács Sándor országgyűlési képviselő. 

– Ahogyan a Prédikátorok könyvében is írva van: mindennek rendelt ideje van, ideje van az ég alatt minden akaratnak. Ideje van a születésnek és ideje a meghalásnak. Ezért bármilyen életkorban is van az ember, tudnia kell, hogy méltóságba született, és ebben a méltóságban kell tőle búcsút is venni. A búcsúvételhez, az elköszönéshez az utolsó hely, ahol erre módunk és lehetőségünk nyílik, a ravatalozó épülete – fogalmazott Szepesi Tibor polgármester, majd arról szólt, hogy Karcag önkormányzata és természetesen a református és a katolikus egyházközösségek is intézményeikben arra törekednek, hogy méltó körülményeket tudjanak teremteni az emberi életút minden szakaszához.

– Ezért fejlesztjük intézményeinket. Az önkormányzat részéről felújítottuk a bölcsődét, és közben már indítjuk a következőt. Óvodákat, szociális intézményeket, szociális otthon, értelmi fogyatékosok napközi otthona, idősek napközije újítunk fel és javítjuk az ellátás színvonalát. Közben egyházi óvodai épületek kerülnek átadásra, megújulnak az egyházi iskolák, így a református, a marista és a katolikus iskola épülete is. Ebbe a sorba illeszkedik a régóta várt felújítása a Déli temető ravatalozójának, hiszen mindannyiunk számára kötelesség, hogy ez a helyszín méltó legyen arra, hogy végső búcsút vehessünk szeretteinktől. Köszönöm Magyarország kormányának, különösen Varga Mihály miniszter, országgyűlési képviselő úrnak a támogatást. Köszönöm a Karcagi Református Egyházközség munkatársainak, presbitériumának az elköteleződést. Köszönöm az előkészítő tervezésben, engedélyezésben résztvevő szakemberek gyors és hatékony segítségét, a kivitelezésben, megvalósításban részt vevő vállalkozó, továbbá Koncz Tibor esperes úr és Szentesi Lajos főgondnok úr lelkiismeretes, mindenre kiterjedő munkáját – zárta gondolatait a városvezető.

A köszöntő gondolatok után Koncz Tibor esperes megáldotta az új ravatalozó épületét,  Veress Zoltán plébános, címzetes esperes pedig felszentelte azt.

Szepesi Tibor polgármester bejegyzéséhez egy hozzászóló azt írta ezzel kapcsolatban:”Nagyon szép. Azt viszont a mai napig nem értem, ha a temető az egyházé, neki kell fizetni a sírhelyért, temetésért (felárat ha nem egyházi a temetés), sírbontási díjat stb… akkor miért is kell a ravatalozót állami támogatásból építeni?”

Forrás: Infokarcag.hu
Fotó: Szepesi Tibor Facebook

Kapcsolódó cikkek