LMP: A magyar EP-képviselők is szavazzák meg a természet-helyreállítási rendeletet!

Megosztás

Az LMP nyílt levélben fordul a magyar európai parlamenti képviselőkhöz, arra kérve őket, hogy szavazzák meg az Európai Parlamentben (EP) a természet-helyreállítási rendeletet.

Schmuck Erzsébet, az ellenzéki párt társelnöke hétfői online is követhető sajtótájékoztatóján azt mondta: az elfogadandó uniós rendelet értelmében 2030-ra fel kell mérni a természetes élőhelyek állapotát, és a rossz állapotúak 30 százalékát fel kell javítani.

A minden tagállamra kötelező rendelet tervezete már egy “felhígított” változat. Az eredeti azt írta volna elő, hogy 2030-ra a tagállamok a természetes élőhelyek 90 százalékát állítsák helyre. Ez azonban a legtöbb tagállamnál “kiverte a biztosítékot” – fogalmazott az LMP-s politikus.

Schmuck Erzsébet szerint ha a mérsékeltebb változatot sem fogadja el az EP, az “globális szégyen” lesz. Felhívta a figyelmet, hogy az EP környezetvédelmi bizottsága ugyanakkor a néppárti küldöttek miatt egyszer már leszavazta a javaslatot.

A politikus hangsúlyozta: az éghajlatváltozás mellett a világ előtt álló másik nagy kihívás a biológiai sokféleség jelentős csökkenése. Az emberi tevékenység miatt jelenleg egymillió fajt veszélyeztet a kihalás – mondta.

Schmuck Erzsébet nyílt levele:

Nyílt levél az Európai Parlamenti képviselőknek

A természet helyreállítási törvénycsomagról a július 11-i végső szavazáson dönt az Európai Parlament. Június végén Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság is szavazott a jogszabály hosszú megvitatása után. Két héttel ezelőtt az ENVI bizottság időhiány miatt nem tudta befejezni a vitát, de ma véglegesítette a szavazást. Nem volt többség a törvény elutasítása mellett, annak ellenére, hogy a néppárti frakció a természet és a Green Deal elleni támadásra törekedett. Az EPP demagóg politikája nem kapott többséget a Bizottságban.

Bas Eickhout, a Környezetvédelmi Bizottság alelnöke figyelmeztet, hogy most már teljes figyelmünket a júliusi döntő szavazásra kell fordítanunk. A természet kulcsfontosságú az éghajlatváltozás hatásai elleni küzdelemben. Minden európai parlamenti képviselőnek, aki támogatni akarja az élelmezésbiztonságot, a környezetvédelmet, valamint az aszály, a tűzvészek és az árvizek megelőzését, támogatnia kell a természet helyreállítását. Az Európai Néppárt sajnos hajlandó kockáztatni közös jövőnket egy kicsinyes Green Deal elleni választási kampány kedvéért. A néppárti képviselőcsoport példátlan és agresszív kampánya ellenére a néppárti vezetők közül sokan mégis a törvény mellett szavaztak a Tanácsban. Ez reményt ad arra, hogy a júliusi szavazáson többségben lesz, hiszen minden EP-képviselő szavazhat. A bizottsági szinttel ellentétben a néppárti vezetés nem húzhatja le a törvény támogatóit a padsorokból, és nem cserélheti le őket olyan EP-képviselőkre, akik meg akarják ölni a törvényjavaslatot!

Ez a törvény kulcsfontosságú ahhoz, hogy az elkövetkező években javuljon a természet állapota Európában, amely siralmas állapotban van. A vállalkozások, a civilek és a kutatók mind azt mondják, hogy szükség van a természet minél átfogóbb védelmére és helyreállítására!

A fentiek értelmében kérem Önöket, hogy július 11-én az Európai Parlamentben szavazzanak a természet helyreállítása mellett!

Kapcsolódó cikkek