Ezüstérmes bakot lőttek a Tiszazugban

Megosztás

A különleges tiszazugi őzbakot már kora tavasz óta figyelemmel kísérte Sonkoly Ádám, a tiszaugi Tisza Vadásztársaság hivatásos vadásza. A vad kiérdemelte a szellembak elnevezést, egy akácerdő csík, egy lucernás és egy elhanyagolt, műveletlen szőlőültetvény volt a területe. Csak nehezen került puskacsővégre.

Mint a vadász elmondta, a bakot 5-6 tarvad társaságában látták az esetek nagy részében, 250-300 méterről több alkalom is volt hosszabb-rövidebb időre megtekinteni, de közelebbről nem akarta megmutatni magát. Május elején próbálták már egy német vendégvadásszal meglövetni, de a rászánt öt alkalom kevésnek bizonyult, pedig egyszer már 100 méteren belül voltak.

Hetekkel később megérkezett egy visszajáró – szintén német ajkú – vadászvendég, akivel egy reggel indultak ki, amikor az akácerdő szélében volt a bak egy suta társaságában, 135 méterre tőlük.

– A suta észrevett minket, így hosszú várakozást követően próbáltunk pozícióhoz jutni, de a bak eloldalazott. A következő reggel már taktikát váltottunk, korán kimentünk, megálltunk a revír mentén, megérkezett a bak is, de még köztünk volt az akácos, majd eltűnt, mint aki ott sem volt. Két nap sikertelenség után egy másik részre mentünk, ott volt egy másik kiszemelt bak. Gyors bírálat után megadtam az engedélyt a lövésre, és a bak tűzben rogyott – idézte fel a történteket a vadász.

– Tovább indultunk a „fantom bakhoz”. Az eső után szép lassan jöttek elő a suták szárítkozni, majd egyszer csak az akáccsíkból előjött ő! Megtorpant, ekkor rálőtt a vendég, de se becsapódást, se találatjelzés nem mutatva a bak srégen elkezdett felénk szaladni, a kocsitól 40 méterre beváltva az erdőbe – folytatta. Percekkel később hallották, hogy riaszt az őz, csahol a vadászkutya.

– Szaladtam a hangok irányába, odaértem és láttam, hogy a kutya fogja a bakot, de a bak lerúgja… Odaléptem és elkaptam a bakot, gyorsan megszúrtam, hogy megváltsam a szenvedéstől – tette hozzá.

A hivatalos bírálaton a bak korát 8 évesnek ítélték, agancstömegét 521 grammra mérték, és 121,78 IP ponttal ezüstérmes lett. A vendéggel további két bakot, így összesen négy bakot ejtettek el.

Forrás: nimrod.hu

Kapcsolódó cikkek