Pócs János nem látja a jövő évi költségvetésben az aknákat

Megosztás

Pócs János a Parlamentben szólalt fel a költségvetés kapcsán. A Fidesz jászsági képviselője szerint fantasztikusan jó költségvetésünk lesz jövőre. Köszönhetően Varga Mihály zseniális pénzügyminiszternek.

Pócs János szerint Varga Mihály pénzügyminiszternek köszönhetően eddig minden válsághelyzetből jobban jöttünk ki, mint ahogy belekerültünk. Szerinte a mostani költségvetés is erre ad garanciát. A mögöttünk hagyott 13 év stabil költségvetése segít, hogy továbbra is jól járjon az országban mindenki. A 24-es költségvetés központjában a rezsi, a család, a munkahelyvédelem és a honvédelem megerősítése áll. Ezért is lesz ez a költségvetés a védelmi.

És ki ne felejtsük, azt is mondta, hogy a történelem legnagyobb pedagógus béremelésére készülnek. 

Az előző kormányokkal szemben folyamatosan vészhelyzetben, teher allatt kellett, hogy kiállják az idők próbáját. Csődhelyzetben vették át az országot, majd jöttek a migránsok, a csúnya covid, a háború és persze az elhibázott szankciók. Természetesen szerint minden rosszról az átkozott baloldal tehet.

Úgy vélte, az elmúlt 13 év költségvetései még vészhelyzetben is kiállták az idő próbáját. A 2024-es védelmi költségvetés is a stabiltást fogja jelenteni.

Majd felsorolta, hogy milyen főbb területekre mennyi pénz jut. 

Pedig a sok öndicséret és vállveregetés közepette nem ártana, ha Pócs János a földön járna.

Merthogy napvilágot látott az is, hogy brutális megszorító csomagra készül az Orbán-kormány.Az mfor.hu szerint – amit a hirklikk.hu idézett – bár Orbán Viktor miniszterelnök és Varga Mihály pénzügyminiszter számos alkalommal azt mondta, hogy Magyarországon nincs és nem is lesz megszorítás, a 2024-es költségvetésről szóló törvényjavaslatból mégis úgy tűnik, hogy jelentős megszorításra készül a kormány jövőre.Összeségében mintegy 200 milliárd forintos csomagról van szó, ami gyakorlatilag a költségvetés minden fejezetét érinti:

  • Kúria: 505 millió forint,
  • Integritás Hatóság: 402 millió forint,
  • Legfőbb Ügyészség: 3,4 milliárd forint,
  • Civil szervezetek támogatása: 797 millió forint,
  • Egyházi támogatások: 3,2 milliárd forint,
  • Magyar Falu Program: 5,2 milliárd forint,
  • Rendőrség: 3,8 milliárd forint,
  • Határon túli köznevelési feladatok: 935 millió.

Az mfor.hu szerint sokáig lehetne folytatni a felsorolást, mert az Erzsébet-táboroktól a Liget-projektig, az agrártámogatásoktól a művészeti támogatásokig mindent érint a takarékossági intézkedésnek nevezett megszorító csomag. Hogy milyen mélységű a csomag, azt jól mutatja, hogy például az állami kitüntetések mellé járó pénzt is csökkentik.

A nagyobb tételek sem maradtak ki azonban a takarékossági intézkedésekből. Ezekből kiemelkedik a vasúti fejlesztések előirányzata, ahol közel 33 milliárd forintot fogtak vissza. A művészeti tevékenységek támogatásából 11,4 milliárd forintot húztak ki, a turisztikai fejlesztéseknél pedig 13 milliárd forint lett a takarékosság áldozata, de a kormányzati infokommunikációs szolgáltatásokra is 14,9 milliárd forinttal kevesebb jut.

A nagy takarékosságnak személyzeti károsultjai is vannak. Az már kiderült, hogy a napokban 661 embernek mondanak fel a Magyar Államkincstárnál és a minisztériumoknál és háttérintézményeiknél összesen 2614 álláshely megszüntetését rendelte el a kormány.

Kapcsolódó cikkek