Badár Balázs és Bozsik Kálmán fazekasok munkásságát bemutató tárlat nyílt Isztambulban

Megosztás

A Túri Fazekas Múzeum és a Kunszentmártoni Helytörténeti Múzeum közös projektjének eredményeképp egy rendkívül gazdag, egyedi vándorkiállítás jött létre, mely Badár Balázs és Bozsik Kálmán híres fazekasok munkáit mutatja be.

A kerámiák mellett 15 nagyobb tabló, dokumentummásolatok, korabeli bútorok, múzeumpedagógiai anyagok, installációk is részei a vándorgyűjteménynek, melynek anyagait a Túri Fazekas Múzeum, a Kunszentmártoni Helytörténeti Múzeum, a Draskovits Kerámiagyűjtemény és a Mezőtúr Város Önkormányzatának tulajdonában lévő Badár-emlékház biztosítja.

Most Isztambulban, a Liszt Intézet modern kiállítótereiben csodálhatják meg az érdeklődők a gyönyörű mezőtúri és kuszentmártoni kerámiákat.

A kiállítás megnyitója csütörtökön este volt és a látogatók három hónapon keresztül tekinthetik meg Badár Balázs és Bozsik Kálmán 130 darabból álló páratlan gyűjteményét a török kulturális fővárosban.

A kormány támogatásának köszönhetően a fazekasmesterek munkásságát bemutató vándorkiállítás a jövőben Lengyelországban és Olaszországban is látható lesz.

Badár Balázs 1855 május 5-én született Mezőtúron. A fazekasságot is itt tanulta Szappanos Imre korsósmesternél, 1878-tól önálló mester. Korai munkái mezőtúri használati cserépedények voltak. Működése a magyar népi fazekasság válságos korszakára esett, műveivel magasabb társadalmi osztályok ízlésének akart megfelelni. Edényeit bepecsételt mesterjellel látta el, több jelet használt. Stílusa a helybeli népi díszítés és a korai szecesszió egyéni ötvözete volt. Vevőköre főleg az alföldi mezővárosok értelmisége, úri közönsége volt.

Különös munkáival: vázáival, díszedényeivel a millenniumi kiállításon tűnt fel, ahol állami ezüstérmet nyert. Több külföldi kiállításon is részt vett és kapott kitüntetést: így Brüsszelben, Párizsban és Antwerpenben is. A magyar népies agyagművességet ő fejlesztette művészivé és tette világhírűvé.

1932-ben kerámiáinak válogatott anyagát a stockholmi múzeum vette át megőrzésre.

1939. május 14-én Mezőtúron érte a halál. Mezőtúron emlékháza van.

Bozsik Kálmán fazekasmester (1872-1959). A kunszentmártoni fazekasság legszebb és legvirágzóbb korszaka Bozsik Kálmán nevéhez fűződik.

A később oly elismert és népszerű mester 1872-ben született s korán árvaságra jutott. Bár a mesterséget nevelőapjától, Kegyes Balázs fazekastól kezdte tanulni, munkáin egyértelműen Badár Balázs, későbbi tanítómesterének hatása érezhető. Bozsik Kálmán 1895-ben nyitotta meg műhelyét a kunszenti Kerületiház utcában.

Eleinte egyedül, majd két fiával dolgozott, s tanulókat ugyancsak foglalkoztatott a kerámiák készítésénél. Munkái nemcsak a Tiszazugban váltak ismertté.

Díszedényei bejárták Los Angelest, New Yorkot, Chicagót, Stockholmot, Rómát, Milánót, Amszterdamot, Párizst, Brüsszelt. Európa különböző országaiból kapott megrendeléseket a hazai igényeken kívül. Hétköznapi használatra szánt edényeiket főként a piacon értékesítették. Már 18 évesen díjat nyert kerámiáival, melyeket Badár Balázzsal közösen állítottak ki. Egyéni sikerei között szerepel többek között az 1900-ban a Párizsi Világkiállításon elért második helyezés vagy az 1906-ban a Milánói Világkiállításon elnyert aranyérem is.

Forrás: Szűcs Dániel Facebook, wikipédia, intezet.nori.gov.hu

Kapcsolódó cikkek